2010-12-24
每日星期六放半晝,就約埋啲舊同事聚舊、親子兼飲下午茶 ~ 見個個一雙一對、一係一家大細,自己又單身寡佬,突然心頭有點酸味 ﹗但絕對無緊要,最緊要有好野食 ~ 今次真係超乎我預期,竟有超水準表現,樣樣點心都比之前美味可口、高質數 ﹗食得又驚喜又開心 ﹗真係叫左好多好多點心呀 ~ 今次仲可以坐房添,唔洗迫唔洗嘈,好舒服呀 ﹗燻蹄,好正好好味呀,肉質軟塾、皮又嚥靭彈牙、咸香恰到好處,難得冷盤又夠凍。依道有落麻油調味架,勁添香味,點埋加糖白醋,酸酸甜甜好開胃。豬腳仔,嘩 ﹗未食過一間可以煮得咁腍滑、肉汁又多、啖啖肉,好好味,上枱時仲要熱騰騰,非常滿意。以前食過好多間都係乾爭爭、硬屈屈架又凍冰冰。真係第一次食到啲肉質咁軟墊、皮又爽口架。白烚唐生菜配淡豉油,新鮮爽口、水份足,已經好好味喇。蟹籽燒賣,最喜愛無咩肥肉,口感實淨唔鬆散,豬肉香、蝦爽口,但食唔到蟹籽鮮味,但啖啖肉已好正。魚茸腸粉,見到有新野梗係第一時間要叫黎試試啦,食落無咩特別,腸粉皮卷住淡淡既魚茸,有啲啲魚既味道,大部份都係豉油味,但清清地都幾好。小龍包,無湯小龍包,失敗之作,口感硬實且乾,一般。豉汁鳳爪,非常濃味,大路無特別。水晶蝦餃
白烚唐生菜配淡豉油,新鮮爽口、水份足,已經好好味喇。
小龍包,無湯小龍包,失敗之作,口感硬實且乾,一般。
豉汁鳳爪,非常濃味,大路無特別。
水晶蝦餃,超爽口又超大粒,連我個口咁大都要分兩啖去食呀。
燒汁魚肉釀茄子,上面洒左啲木魚,味道真係麻麻,茄子口感較為硬。
芝麻湯丸,本人唔食甜,試一試,可以啦,唔係太甜,芝麻都香口既。
珍珠雞,普通餡料,可以啦。
山竹牛肉配喼汁,本人唔多喜愛牛肉球,但食落都唔錯,以前勁多芫茜同蔥,近年大多酒樓已落少好多,可以食到喇。
柚皮蒸排骨,超肥呀,全部都係肥膏同油,食唔到。
四寶雞札,有雞柳、魚肚、冬菇、火腿,無芋頭,好野,哈哈,魚肚軟棉索晒啲精華,好味,鮮冬菇爽口鮮味,雞柳香滑。
上湯鮮竹卷,依家好多酒樓已經唔再用蠔汁啦,可能真係太過肥膩,試左咁多新汁料,最欣常係丹桂軒既葡汁鮮竹卷。
牛肉腸粉,味道好似同魚茸腸粉差不多咁喎。
咖喱魷魚,非常爽口,鬚同身都係喎,咖喱好香,仲有啲街邊 feel 添。
蘿蔔酥,唔多欣賞。
叉燒包,大路,可以一試。
豆苗餃,青草味太濃,麻麻。