2024-06-21
今日我去咗旺角一鍋堂食火鍋放題,真係食到好過癮!首先係湯底,我揀咗沙參肉竹鯊魚骨湯,湯底入面仲有魚骨,真係好鮮甜。湯底煮熟之後,味道更加濃郁,令火鍋更加美味。我仲叫咗花雕醉鮮雞件,雞肉好嫩滑,而且入面有花雕醉鮮嘅味道,令整個火鍋更加香濃。另外,我仲試咗蟹籽墨魚滑同手工蟹籽鮮蝦滑,佢哋嘅口感好彈牙,而且有蟹籽嘅香味,真係好好味。墨魚丸同鮮蝦丸都好鮮甜令人滿足。而手串生猛海蝦同半殼帆立貝都係新鮮到冇話講,特別係海蝦,食落好鮮甜。八吋長腳蟹棒都好好食,大大條,好滿足。然後特選安格斯牛肉同牛板腱都好正,牛肉切得薄薄地,煮返火鍋入面好快熟,牛肉質感鮮嫩,滋味濃郁。除咗火鍋材料,呢度仲有好多熟食同其他蔬菜可以自取。飲品同雪糕都可以自行挑選,飲品選擇好多,除咗平時嘅汽水之外,仲有啤酒同盒裝飲品。佢哋自家製作嘅烏龍茶亦都好正,好解渴。