2017-07-11
冇乜幾可叫到我出香港食飯,但係俾面個朋友,而且聽講話今晚帶我去食蟹,我深感興趣,當然樂於出席。芥香雲耳仔涼菜先食個小雲耳,說起上來,其實呢碟雲耳算幾大份,可以大大口盡情吃,十分之爽口,仲有啲芝麻粒吊下未,幾過癮,話就話係芥末,但係味道微辣,唔會太攻鼻,加了醋所以略酸,幾開胃。蟹肉扒西蘭花:朋友指明要點蟹肉扒西蘭花,本來聽到西蘭花有啲猶豫,但係佢呢個西蘭花煮得好好味,煮得又夠口感又唔會過熟,望落去顏色青翠,賞心悅目,食落其實都好滋味,有蟹肉的鮮甜伴西蘭花的清香菜味,不錯。香煎豬仔骨:好耐冇食煎豬肉,夠火候煎到啲豬肉好香,最正就係啲胡椒粒令到佢更加惹味!香葉黑胡椒炒蟹:重點菜式出現了!加入了芫荽、香葉,同埋各種調味,呢個煲蟹十分之香,勁惹味!將執果汁十分之濃郁,但係都蓋不住蟹肉的鮮甜,兩者產生了微妙的化學作用,造出極佳的味道。
芥香雲耳仔
蟹肉扒西蘭花: