2015-11-14 1550 瀏覽
觀塘有好多臥虎藏龍既隱世小店,今次介紹既拿督,就隱沒左響觀塘碼頭旁邊既熟食大樓入面,如果唔係專登去,實在好難發現。行入去大樓一樓,會發現拿督佔左好幾間舖,我通常會走去最旁邊果個舖位,因為比較新淨同光猛,感覺乾淨d西式d,魚缸入面既金魚仲會游下游下,好得意。呢度有好幾樣名食,而家逐一介紹。如果你抵得辣,先推介你「豬頸肉胡椒湯麵」,湯底夠濃夠刺激,豬頸肉又腍又入味,可以話係豬頸肉界既典範,旁邊既蘿蔔都唔好睇小,煮到入晒味,又不失蘿蔔本身既鮮甜味,大愛!「大細腳黑豉油乾撈麵」,大腳指豬腳,細腳指雞腳,睇相就知道,兩樣都俾黑豉油炆到入肉內骨,同炒麵撈埋一齊食,絕配。新加坡最出名就係「海南雞飯」,拿督都有做,而且做得不錯,雞肉夠嫰滑,雞油飯做得香,每粒都沾滿油香,好啱食肉獸朋友。飲品都唔簡單,相中前面既係「腐竹薏米冰」,其實根本就係一碗雪到凍冰冰既腐竹薏米糖水,好足料,唔會死甜,當甜品咁食都得;後面既係「忌廉鮮奶紅豆冰」,如果你喜歡飲忌廉鮮奶,又鍾意食紅豆冰,呢一杯正好一次過滿足你兩個願望!