2018-09-21
同朋友約好咗喺佐敦食燒肉,因為一早預约咗,一入店就有位坐。我哋睇咗個餐牌叫咗好多唔同種種嘅嘢肉,肉的原產地有啲係来自日本,有啲係美國,另外再配一個沙律,日本產帆立貝,同一個主菜三文魚籽海膽炒飯 ,手打烏冬。首先嚟咗個豆腐沙律,磯煮飽魚,啲豆腐一咬即溶,好鮮甜爽口配埋啲新鮮嘅沙律菜 非常之夠味,再上一個飽魚,淨係前菜都食到好滿意,之後今日嘅主角重點嘅燒肉 好快就上到,因為我哋唔太識煮,有啲束手無策,所以就直接請教咗店員嘅煮法,佢好細心咁教我哋每一種肉吧嘅煮法,我哋都係第一次知道原來每一隻肉都有各自唔同嘅煮法,有一啲肉係需要時間不停返,不停手, 有一啲係需要時間去配合去煎,等佢出肉汁先再返,雖然係要花時間去煮,但係做出嚟嘅效果係非常之好食,令人非常之滿意每一種肉都有唔同嘅煮法,再配搭唔同嘅汁入口, 食落非常之特別。最後嚟咗個日本產帆立貝,汁多,配牛油,一入口就食到好心甜。再上埋個炒飯及烏冬同兩杯飲品 , 兩個人嘅份量非常之足,今次真係食到滿飽而歸,相信下次會帶朋友再嚟一邊燒肉一邊傾計,過一個開心嘅晚餐