2022-11-30
世界盃開羅,聽講如心廣場有得睇波,於是去睇波之前我哋就去食個晚飯先。見到附近嘅商場荃新天地有古今二,所以今晚決定喺度食。荃新天地呢間分店鋪面唔算大,不過好彩今晚早左黎,都有位唔使排隊!我見到我哋食完嘅時候出邊已經排緊隊啦。見到餐牌好吸引,好多唔同顏色唔同種類嘅壽司,全部都係出邊食唔到既!好有創意。首先叫咗一個龍捲風沙律,睇嚟就係蟹柳同埋蟹子,佢啲蟹柳好似唔駛錢咁,比超多,非常有誠意。接着叫咗個火山,原來叫火山係有表演,上菜嘅時候佢哋會用火槍點着,之後成個壽司就係兩行火之中,相當壯觀,非常值得打卡。火山壽司上面有超多芝士隻燒過嘅蟹柳,好惹味。之後仲有牛油果三文魚壽司,呢個配搭係必贏嘅配搭,三文魚同牛油果都有好豐富嘅Omega 3,非常健康!最後仲試咗佢嘅燒物,叫咗一個燒牛舌,配上嘅醬汁都非常惹味,牛舌嘅口感都唔錯,爽口彈牙!