2018-07-21
約咗friend晚飯,遲晒大到,睇 google map無錯喎,點解有兩間嘅? 原來餐廳分了兩個sections,左邊係食素,推廣梗$168自助晚餐包飲品。右邊係韓式地道家庭料理。斷估個friend 唔會食素,就向右邊走。餐廳咁大嘅,行極都未盡頭。原來個friend 到最入。回頭望返出去,間餐廳真係好大,客人都多,連鬼佬都來食。檯上擺設全是韓式風格,全用上不鏽剛用具,特別之處係,連水樽都刻咗餐廳名字。飲品、食物選擇多,人參雞有、拌飯有、炸雞有、醬蟹有、火鍋都有,總之係應有盡有。我哋唔多心,只是點咗韓式牛肉炒粉絲、石蠔紫菜湯、青檸牛油果麻藥炸雞、自制韓式牛粉絲鍋配紫白菜和兩杯花冰茶 (飲品free)。【自制韓式牛粉絲鍋配紫白菜$148】個鍋裡面有粉絲、南瓜、豆卜、茄子和紫白菜,配搭大方得體。而牛肉就分開上。滾起就可以放埋啲牛肉去淥。好快有得食,味道不錯。【韓式牛肉炒粉絲$78】份量大唔在講,色香味俱全。【石蠔紫菜湯$68】用料充足,有紫菜、鮮菇、石蠔、黃牙白。雖然鮮味,但略為鹹咗少少。【青檸牛油果麻藥炸雞$148】賣相靚。有六大件炸雞,砌成小山丘,淋上牛油果醬和滿佈芝士粉。食落外皮炸得香
【自制韓式牛粉絲鍋配紫白菜$148】
而牛肉就分開上。
滾起就可以放埋啲牛肉去淥。
【韓式牛肉炒粉絲$78】
【石蠔紫菜湯$68】
【青檸牛油果麻藥炸雞$148】
食落外皮炸得香脆可口,內裡肉質保持鮮嫩,不油膩。牛油果醬和芝士粉可以增加炸雞的味道。
兩杯飲品分別是菠蘿西柚玫瑰茉莉花冰茶和青瓜西柚玫瑰茉莉花冰茶,味道清新,且帶有花香味,是很有特色的飲品。
咁多嘢,五百蚊都唔使,係咪好抵呢?