2018-10-24
同朋友係沙田行完新城市,諗返起以前讀中大果陣間唔中都會去沙田圍河畔果邊食野取水,就決定懷念一下行去河畔果邊搵野食!!經過呢間台式餐廳,其實之前係天水圍果邊都食過一次,果次係晚市食,印象都幾好,正宗得黎又唔算貴,所以就入去試下佢嘅lunch 同tea set😋因為我地太肚餓嘅關係,我地兩個男人叫左三個餐,兩個lunch set 一個tea set 👍第一個lunch set 係台南咖喱半筋半牛腩飯,個咖哩比較唔似日式咖喱,有少少香料味道,但唔知台南咖喱嘅特點係邊🤔 至於筋同腩表現唔錯,牛筋夠軟糯煙韌,牛腩唔會過韌同柴,夠入味👍 配菜方面都有驚喜,係醃過嘅酸菜,好醒胃第二個餐就係慢煮杜克豬三文治內容非常豐富,除左兩大舊主角三文治,仲有一大堆配菜。先講主角慢煮杜克豬三文治,麵包烘得脆身,包住新鮮生菜,番茄,芝士,沙律醬(蛋黃醬)同埋豬肉片,口感好豐富,豬肉片俾本身想像中薄,但肉味好突出,切成薄片易handle 👍配角方面有兩種沙律,一種係蛋沙律,另一種係青瓜粟米車厘茄雜菜沙律伴酸醋汁,開胃清爽除此之外仲有薯角,炸得啱啱好,唔會過腍。最後一個餐就係阿春麵線配奶酥吐司同烤香腸首先個麵線口味易入口
第二個餐就係慢煮杜克豬三文治
內容非常豐富,除左兩大舊主角三文治,仲有一大堆配菜。
除此之外仲有薯角,炸得啱啱好,唔會過腍。
最後一個餐就係阿春麵線配奶酥吐司同烤香腸
首先個麵線口味易入口,羹底唔會過濃過稀👍
烤香腸好有驚喜,真係做到好似平時係台灣夜市食嘅大腸包小腸嘅水準,夠足料入味,口感外脆內軟👍👍👍
最後跟餐嘅奶酥吐司就水準之中,可能已經食得太飽,略嫌少少甜膩 。
配埋兩杯野飲珍珠奶茶同水蜜桃綠茶,滿足晒!!
加上我地食嘅時間係下晝大概五點,唔算多人,夾埋個環境好放鬆,傾偈好舒服👍👍
最後兩個人食咁多野都係大概六七十蚊一個人,如果真係想食正宗又性價比高嘅台灣野,唔嫌遠嘅話絕對值得一試!!😋