2004-06-26 29 瀏覽
今日係我生日, 男朋友提議去呢度食飯. 點知未食就已經俾半島激到一肚氣!! 星期5 朝早我9 點打去訂位, 因為佢未開門, 唯有將我電話駁去room reservation service. 一位張姓女士就幫我booking. 我見McWing 話朱古力屋仔可以寫message, then 我叫佢幫我寫Happy birthday to my wife. 點知...呢位女士問我" Wife ? 寫俾Wife ? " 我初時以為佢聽唔到( 因為我在MTR ), 於是大聲d答" 係呀,Wife 呀”. 佢唔知咩心態, 又問多我一次幾多人同我黎食飯, 同埋係咪我幫人booking. 我答佢2 個人( 包括我) 同埋我自己幫自己booking. 佢竟然問我一條極度唔禮貌既問題..." 小姐, 有冇男人黎? "我呆o左唔識答....!!!! 想俾10 個無奈佢. 跟住我問返佢What do u mean ? 之後佢就答我want to make it clear about my reservation. 我唔知好嬲定好笑, 答佢" i will come with my husband at
" 小姐, 有冇男人黎? "
我呆o左唔識答....!!!! 想俾10 個無奈佢. 跟住我問返佢What do u mean ? 之後佢就答我want to make it clear about my reservation. 我唔知好嬲定好笑, 答佢" i will come with my husband at saturday night ! "
收o左線之後我好鬼嬲, 搞錯呀大佬, 有冇男人黎關你咩事? 你估我係lesbian ? so that's why I call my couple as "wife" ? 有冇男人黎呢句話都問得出, 半島酒店竟然走出請呢d 人做room reservation service. 真係唔怕得罪人多稱呼人少! 我去過SPOON, Aqua 同Hugo 都未試過咁樣俾人問生哂!
雖然唔關Chesa 既人事, 但係我真係不吐不快, 同埋send more than 1 email to executive consultants of 半島.
我同男朋友都覺得呢句message, 講真, 男人落order都唔一定俾女人姐, 法例又冇條文寫明女人唔可以自己落booking, 搞到我好鬼embarrassed by her insensitive remarks.
不過今晚都會如常去Chesa 食, 反正都訂左位, 同埋好想知佢係咪真係寫wife/ husband/ dont know what it is written.
星期日再話俾大家知^v^
( 今次唔評分住, 因為唔係complain Chesa, 俾分既話對佢unfair indeed. )