2016-07-04
吾可以吾俾個讚阿👍🏼香港既夏天又熱又濕,通常大家都五會諗住去打邊爐,覺得打邊爐係冬天既活動,但係大一就改變左我對打邊爐以往既睇法😍我地一行人六個人因為知道係尖沙咀新開左間火鍋店,所以就諗住去試下環境光猛,抽風設備做得好好依到既湯底比起出面既火鍋店多好多唔同嘅選擇我地揀左黑松露湯底同埋冬瓜盅湯底夏日重點推介:經理推介我地冬瓜盅湯底($16x),佢話依一款湯底係今年夏天先開始有,解渴消暑,係個新湯底,所以我地就點左黎食。果然經理無介紹錯,個湯好清,好有媽媽既感覺👩🏻,用料都好足(有冬菇,蟹肉,雞等等既材料),每一啖都涼透心😍,我地個個都忍吾住要飲多幾碗。醬料夏日重點推介:冰菜我都係第一次食,食落去好爽口好卜卜脆,好新鮮潮汕牛筋丸係師傅親手打既,食落咁好食咁多汁,令我幻想到師傅係廚房瘋狂打牛丸個樣😂黑松露帶子餃皮薄多餡,正👍🏼魚下巴哇😍好好食!估都估佢五到,煮熟左之後魚肉都可以咁滑同嫰口冰豆腐夏日推介活魚刺身好新鮮,條魚黎到重係郁緊本地肥牛一、無筋二、嫰口花樣油炸鬼有蟹子同魚滑,油炸鬼脆得黎入面既魚滑亦好彈牙芝士響鈴同油炸鬼一樣,好脆,亦有好濃既芝士味五會太油膩夏日重點推介:女王粉👸🏻佢同普
環境光猛,抽風設備做得好好
依到既湯底比起出面既火鍋店多好多唔同嘅選擇
我地揀左黑松露湯底同埋冬瓜盅湯底
皮薄多餡,正👍🏼
哇😍好好食!估都估佢五到,煮熟左之後魚肉都可以咁滑同嫰口
夏日推介
好新鮮,條魚黎到重係郁緊
一、無筋
二、嫰口
有蟹子同魚滑,油炸鬼脆得黎入面既魚滑亦好彈牙
同油炸鬼一樣,好脆,亦有好濃既芝士味
五會太油膩
夏日重點推介:女王粉👸🏻
佢同普通既河粉好吾同,望落晶凝通透,口感特別,好彈牙好有咬口
個個都好吸引
我地揀左蘋果,香桃同菠蘿雪葩
日本生果不嬲無得頂,多汁又甜
而我地食既每一個生果雪葩都可以保留到佢本身既味道,重要係雪葩...💁🏻無得輸
總結
食物:有質素,冬瓜盅湯底係必點
環境:光猛,抽風設備好,
埋單食左大約$2100左右,每人大約$350