2021-05-13
上日文堂之前又喺銅鑼灣搵嘢食,好耐冇食雞煲,喺OpenRice搵到呢頭開咗間新嘅,就去食吓。餐廳做緊「優惠三重奏」,幾款口味嘅雞煲都半價,仲有特價配料同糖水送,好抵食!唔駛等好耐個雞煲就上菜喇,我哋叫左「重慶辣雞煲(少辣)」,一隻雞嘅分量好多吓,兩個人勉強食得晒,個汁好香濃,雞肉又嫩又入晒味,好好食!食晒大部分雞就加湯再食其他火鍋料,「手打四寶丸」嘅鮮蝦丸、墨魚丸同牛肉丸都好彈牙,鯪魚丸就稔咗啲。「即包鮮蝦雲吞」成粒乒乓波圓滾滾咁好靚仔,食落好彈牙,入面勁多蝦,好好食好推介呢嗰!至愛嘅「爽脆白鱔片」好新鮮,四片大大片大滿足。咦~又點錯嘢,哈哈!點咗「翡翠豆苗」,其實係想食普通嗰隻豆苗,哈哈!「娃娃菜」索晒湯好好食,但就越食越辣,爽!最近一定要講講個「即炸魚皮」,真係炸得超脆,就咁食或者點一點湯都超好食,又大塊份量又多!最後上埋綠豆沙,唔太甜感覺好滋潤,食完火鍋下吓火啱晒。聽店員介紹呢度嘅廚師係「來來雞煲」嘅班底,食物水準相當高!食完好回味嘅雞煲!
最後上埋綠豆沙,唔太甜感覺好滋潤,食完火鍋下吓火啱晒。
重慶辣雞煲(少辣)
重慶辣雞煲(少辣)
手打四寶丸
即包鮮蝦雲吞