2023-03-14
放工去開呢頭附近,呢邊都出名多野食,見工呢間台灣野款式選擇多,價錢又好似幾公道。晚上7點左右,都坐滿晒人,感覺多數都係附近收工/街坊,遲幾步入黎都要等位。🥚 士林咸蛋芋泥酥 - $32 見到個menu就target一定要食呢個,本身已經好鐘意食芋頭野,佢仲要加上邪惡咸蛋。不出所料,外片炸得夠晒脆,好似可樂餅咁,入面係軟滑芋泥,加上咸蛋既咸香,有少少似芋泥版既月餅🫢🤣🍜 大腸麵線 - $32佢唔似一般既麵線,係比較大條粗身少少,不過一樣係好易入口。湯底係好香麻油味,感覺就好似香港啲生菜魚肉咁香口,大腸滷過,彈牙入味,仲加上啲菇絲同粒,好有咬口,莞茜係加分既地方🍞 傳統五花肉刈包 - $26印象中好似無乜點食過刈包,所以呢間食店真係應有盡有。包皮非常鬆軟,就好似饅頭咁樣,但就薄片啲,入面包住一舊五花肉,酸菜同莞茜。五花肉係滷水的,又唔會太肥喎,似豬展,加上酸菜同莞茜既味道同口感,好有層次。🥘 台式香濃沙茶鍋配粉絲 - $118呢到既鍋真係抵食之選,有娃娃菜.牛肉片.米血糕.牛丸.沙白.粟米,金菇,炸枝竹.嗚門卷,花枝丸,韭菜.著茄.青豆角,勁多野食。湯底要左沙嗲,係比平時沙嗲牛肉麵個湯淡少
🥚 士林咸蛋芋泥酥 - $32
🍜 大腸麵線 - $32
🍞 傳統五花肉刈包 - $26
🥘 台式香濃沙茶鍋配粉絲 - $118
呢到既鍋真係抵食之選,有娃娃菜.牛肉片.米血糕.牛丸.沙白.粟米,金菇,炸枝竹.嗚門卷,花枝丸,韭菜.著茄.青豆角,勁多野食。湯底要左沙嗲,係比平時沙嗲牛肉麵個湯淡少少🤏 但粉絲加落去慢慢滾,都索晒啲味,好正。食完都飽左一大半。
🍹 黑糖薑母茶 - $22
愛文芒果烏龍茶 - 跟餐$12
飲品方面, 呢到都係好多野揀, 本身想試試D冷泡茶, 可惜賣晒. 就轉戰黑糖薑母茶啦. 我叫左熱飲. 一上到枱就聞到好香既花香, 係一杯好有誠意既薑母茶呀, 有玫瑰、紅棗、杞子等, 好養生而且唔甜, 飲落口暖笠笠. 愛文芒果烏龍茶就正常發揮, 都係唔會太甜, 芒果味道都好出, 茶底夠濃, 好解渴.
🫘 古早仙草三色芋圓 - $38
甜品已經一早鎖定左芋圓. 呢碗既仙草係切開左一條條, 好有心思, 芋圓大大粒又彈牙, 加埋紅豆同花奶, 係好正宗既台式芋圓, 無失望👍🏻