2018-09-19
平時去開朗豪坊食飯已經食到有點悶,最近發現4/F food court個層新開左間露天越南餐廳,同以往的氣氛格調好唔同見到餐牌應有盡有,呢間餐廳叫[火車頭],咁當然要試下個「火車頭二人湯河」啦,大大碗湯河🍜入面有好多生熟牛肉及丸類,好夠味。😋小食就試下「牛油果軟殼蟹紙米卷」 ,呢個配搭非常之好,而且軟殼蟹仲脆卜卜非常好味👍 主菜點咗「烤鵪鶉」 同餐廳推薦的「咖哩牛腩煲 」。今次係我第一次食烤鵪鶉,令我喜出望外的是原來它的味道係咁香口同嫩滑,唔會太硬太乾 ,真的不錯。而「咖哩牛腩煲」🥘的咖哩汁非常香濃,牛腩係最好食超級淋👍👍👍大家一定要試下!店員仲建議我地加個薄餅/飯🥙,由於我地一開始食左個火車頭已經好Full啦,所以無用咖喱汁來撈飯,感到有點可惜。 總括而言 呢間越南餐廳的菜式比一般的越南餐廳多好多選擇,水準非常之好 而且用料十足,價錢又親民,好適合朋友聚會同約會