2021-04-19 2706 瀏覽
灣仔意大利菜 Pirata 為pirata group 旗下嘅餐廳,同pici、the optimist、honjo為同一集團~ 餐廳樓高兩層,30樓嘅景觀開揚樓底高,採用落地玻璃,空間感同採光十足~ 梳化位都幾寬敞舒適。同朋友慶祝生日,呢到都喺一個唔錯嘅選擇。上甜品嘅時候,三四個staff會一齊唱生日歌,好有氣氛,場面好不尷尬呢~ 壽星仔有支蠟燭吹下之餘,仲會有張即影即有同HKD100 coupon!(適用於 pirata group旗下餐廳) 之前喺pici慶祝都有一樣嘅待遇!我諗喺 pirata group旗下餐廳慶祝生日都會有咁好嘅待遇?!今次就適逢Restaurant Week嚟!HK Restaurant Week Spring 20213-course Lunch Set $198(1 each from Starters, Main courses & Desserts)𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇𝓈▪️𝘽𝙪𝙧𝙧𝙖𝙩𝙖 𝘿.𝙊.𝙋. +$28Burrata cheese奶香味非常濃郁!軟滑得嚟帶點黏韌,就咁食已經好正。奶香可以話喺我同朋友食過最重嘅~ 底下舖滿新鮮嘅火箭菜,略嫌鹽落得太

今次就適逢Restaurant Week嚟!

3-course Lunch Set $198

𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇𝓈

▪️𝘽𝙪𝙧𝙧𝙖𝙩𝙖 𝘿.𝙊.𝙋. +$28
𝘽𝙪𝙧𝙧𝙖𝙩𝙖 𝘿.𝙊.𝙋.

Burrata cheese奶香味非常濃郁!軟滑得嚟帶點黏韌,就咁食已經好正。奶香可以話喺我同朋友食過最重嘅~ 底下舖滿新鮮嘅火箭菜,略嫌鹽落得太重手。旁邊有啲番茄仔同carasau bread,carasau bread都算脆身,不過硬係覺得有小小受潮嘅感覺。

▪️𝙑𝙞𝙩𝙚𝙡𝙡𝙤 𝙏𝙤𝙣𝙣𝙖𝙩𝙤
️𝙑𝙞𝙩𝙚𝙡𝙡𝙤 𝙏𝙤𝙣𝙣𝙖𝙩𝙤

薄切嘅烤牛肉 肉質非常軟腍,雖然食落無乜牛味,但當沾上creamy吞拿魚同鯷魚mayonnaise 味道相當唔錯,可以話喺食醬嘅一款~

除左自選嘅starters,餐廳仲會送上bread basket同cold cuts。

ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒸𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒𝓈

▪️𝙋𝙚𝙘𝙤𝙧𝙞𝙣𝙤 𝙍𝙖𝙫𝙞𝙤𝙡𝙞
𝙋𝙚𝙘𝙤𝙧𝙞𝙣𝙤 𝙍𝙖𝙫𝙞𝙤𝙡𝙞

Pecorino x lemon zest嘅ravioli 一上枱超香檸檬味!Ravioli包裹住融化左嘅pecorino,呢款羊奶芝士鹹味超重!幸好lemon zest為重口味嘅ravioli增添左一絲嘅檸檬清香。不過個人覺得偏鹹左啲,略嫌ravioli嘅皮偏硬。

▪️𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙩𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 ‘𝘾𝙖𝙘𝙞𝙤 𝙚 𝙋𝙚𝙥𝙚’ +$68
𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙩𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 ‘𝘾𝙖𝙘𝙞𝙤 𝙚 𝙋𝙚𝙥𝙚’

賣相超吸引!黑松露同Pecorino Romano羊奶芝士落得好慷慨!食落比想像中有驚喜呢~ Cacio e Pepe, 其實喺指cheese n pepper。成個意大利麵食落芝士味好重,黑松露味道比想中突岀,應該唔止面頭嘅鮮黑松露片~ Paccheri帕克里管麵 超掛醬汁!略嫌麵質偏硬,缺乏彈性。

𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉𝓈

▪️𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪
味道同喺pici食嘅差唔多~ mascarpone cheese非常軟滑,lady fingers浸得軟腍 為蛋糕質地,咖啡味香甜突岀,酒味偏淡。不過個人就prefer酒烈啡濃大人口味嘅tiramisu多啲啦。

▪️𝙋𝙖𝙣𝙣𝙖 𝘾𝙤𝙩𝙩𝙖
𝙋𝙖𝙣𝙣𝙖 𝘾𝙤𝙩𝙩𝙖
奶凍好滑溜!富奶香!個人幾鍾意面頭嘅homemade raspberry coulis,好香莓味,酸度高甜度低,毫不人工。不過我就覺得可以奶凍同醬分開上,因為面頭嘅raspberry coulis份量太多會蓋過左奶香。

整體嚟講,每道菜式味道都唔錯,環境寬敞舒適,都幾多外國人嚟食,幾有氣氛~ 幾推薦大家嚟慶祝生日,特別鍾意餐廳會送張即影即有,留為紀念很不錯。restaurant week lunch set嘅價錢其實同平時嚟唔差好遠。今次本身喺為咗Butcher’s cut而嚟,點知原來喺for two嘅,最後怕食唔飽放棄咗,要咗其餘兩個mains,想食Butcher’s cut嘅大家要留意啦~
️𝙑𝙞𝙩𝙚𝙡𝙡𝙤 𝙏𝙤𝙣𝙣𝙖𝙩𝙤
𝘽𝙪𝙧𝙧𝙖𝙩𝙖 𝘿.𝙊.𝙋.
𝙋𝙚𝙘𝙤𝙧𝙞𝙣𝙤 𝙍𝙖𝙫𝙞𝙤𝙡𝙞