「因為老公無帳號,代佢出個食評」以下係我老公既體驗虹橋區一間新開的店,之前初試業時,已經有去食過,真心好前街既丸京。食拉麵好多年,我係好中意食拉麵,食過好多間,但都推介呢間,原因?因為佢地用心去,會聽食客意見調整食材,試過之前有一晚去食,佢拉左閘唔做生意,佢地唔係傳流東京老派,大大舊叉燒,咸到死既湯底,反而慢煮肉走清新路線,我覺得好好食,當然,份量同傳統底有分別,但其實真正拉麵,係預你飲埋D湯。其實我覺得份量都適中,岩岩好。近幾年好多拉麵都係慢煮派,不再絕對濃湯粗麵等等,但其實越薄既叉燒係越難整,但好多都整得好難食。食過幾次,雖然唔係每次都記得影相。今次推介兩款我愛既。一個係清湯醬油拉麵。(第一次)佢既流心蛋都幾好食架(第二次)佢地為求保溫效果更好,令麵更好食,專登搵日本碗,換過晒之前既碗,睇到佢地小小地方既用心,我好欣賞。(好味!!)前後食過兩次,一次係佢地初開鋪,醬油咸味重d, 之後佢地綜合過客人意見,就食材再調整,第二次 食,煥燃一新,清新得黎保留醬油味,魚介味 兩者好夾,我係醬油怪,我都好接受呢碗,無論你鍾唔鍾意醬油拉麵都好,都可以試下 。「追加叉燒肉」其中有一次係食原味濃拉麵
「因為老公無帳號,代佢出個食評」
以下係我老公既體驗

原因?因為佢地用心去,會聽食客意見調整食材,
試過之前有一晚去食,佢拉左閘唔做生意,[要調整食材,請見諒]

佢地唔係傳流東京老派,大大舊叉燒,咸到死既湯底,
其實我覺得份量都適中,岩岩好。

食過幾次,雖然唔係每次都記得影相。今次推介兩款我愛既。
一個係清湯醬油拉麵。
(第一次)

佢既流心蛋都幾好食架

(好味!!)

「追加叉燒肉」

其中有一次係食原味濃拉麵

油度適中,食落唔油,湯低唔係傳統咸底,我覺得幾易入口,佢肉同魚介味 整體上都平衡,唔係好肉味重既。
(因為我鍾愛醬油底),但都會偶然食其他。佢仲有其他款,我會慢慢試

之後因為政府宣佈 要禁夜市,佢地初開鋪就面對困難,佢地堅持唔做拉麵外賣,我問佢地原因,好簡單,想客人食到一碗新鮮出黎既,而外賣返去變得未必好食,堅持留最好既味道。

最後佢地試作左 一個夜晚外賣用既 飯類,當然,我為左支持小鋪,同埋佢真係有心做拉麵,我都唔想佢地咁快頂唔住。
面對 條街有間大既丸京,老實,唔好用丸京同 以前赤橋黎比啦,你問我,我食完我就唔會再去丸京,至少好味過佢地先。

日式咖喱豬扒飯

飯,清湯,咖喱汁,同豬扒。
我好中意佢 配菜,酸洋蔥好好味,
咖喱係牛底,所以牛肉味會偏重,少少辣,好野味。

始終我拎返上去屋企焗住,炸皮都變淋左,所以食落去粉變厚左而搶多左味,
但佢豬扒炸得好好,好軟好多汁!整體上 佢地初整都可以咁好味真係唔錯。

最後 啪返碗佢地既清湯,爽呀!!

總括黎講,佢地仲有進步空間,至少,我中意佢地願意 研究,聽客人意見,再調整,用心專注咁去做。
香港小店經營困難,由其係而家呢段時期,好希望呢類用心做既小店,可以一直有得做。

大家去食完有意見,可以同兩個老細講架,佢地都好nice 架。
2021-12-30
10 分鐘 (堂食)