2019-05-05
將軍澳南有好多新住宅相繼入伙,有幾個新商場商舖都相繼開始營業,作為美食達人當然要去試吓新餐廳啦,經過帝景灣一上電梯,就見到一間台式主打打邊爐餐廳, 星期日晚上6:30左右已經差唔多坐滿所有客人,將軍澳嘅食肆果然係唔可以睇小呀,呢間餐廳都幾有現代工業風格,嘢食嘅種類呢都唔算多,不過就有啱晒香港人口味嘅台式小食仲有手調飲品。由於我哋唔食臭臭鍋,所以都係叫返普通嘅香辣牛肉鍋同沙茶牛肉鍋,但點可以咁單調,兩個鍋邊度夠,所以另外叫咗兩款小食,分別係台式小香腸同埋臭豆腐,咁飲品當然唔少得啦,叫咗杯珍珠奶茶同埋宇治鮮奶抹茶。台式小香腸外面好趣香入邊啲脂肪同肉嘅比例啱啱好,一個字正!珍珠奶茶就唔係好甜所以都唔需要特別叫半甜或者走甜兩個牛肉鍋嘅配料都大致差唔多,分別有牛肉(份量絕對比吉xx同大xx多)、牛丸、韭菜、芫茜、洋蔥、粟米、木耳、豆腐、南瓜、娃娃菜、枝竹,另外可以自己揀配白飯或者粉絲放入鍋入面,想冇咁漏又入味一定要揀粉絲啊!香辣牛肉鍋對於食得辣嘅我來講直頭係正啦!溫馨提示條配醬料嘅完美比例真係好好食㗎,必須要試
台式小香腸外面好趣香入邊啲脂肪同肉嘅比例啱啱好,一個字正!
珍珠奶茶就唔係好甜所以都唔需要特別叫半甜或者走甜
溫馨提示條配醬料嘅完美比例真係好好食㗎,必須要試