2023-08-27
茶餐廳係香港的獨有文化因為茶餐廳地方不太已經有各款常餐,飯餐,西多士等美食,仲有絲襪奶茶。所以非常受遊客歡迎。今日我黎到九龍城,食一間聯發茶餐廳。一間非常出名的茶餐廳連明星都喜歡幫襯😋餐廳位於九龍城侯王道2號1舖。招牌係淡黃色,字體非常公齊。我在下午2時左右到達,門口有幾位食客排隊,當我用膳完後門口都有不斷的人龍,真係好生意。餐廳係正方形,左右兩邊有4人卡位,正中間有三張4人檯,地方非常乾淨。餐廳牆壁掛滿美食相片,例如炭火叉燒,西多士,煲仔飯,常餐等等。餐廳採用北海道面粉製造的出前一丁,唔洗加$3都有得食我回想起當我排隊時就聽到前面既食客講奶茶掂,茶餐要叫叉燒,是用雞湯做湯底,好好味炒蛋係招牌所以我都叫左茶餐$63牛油多士非常軟熟,厚身煎蛋火腿煎蛋係橙色蛋黃,流心,蛋黃非常濃果然好味😋叉燒湯意粉叉燒燶燶地,好有蜜糖味,而且肥瘦均勻必食😋凍奶茶奶味重,夠甜,果然好飲😋特餐的沙爹牛肉米$66沙爹牛肉非常濃味牛肉滑😋米粉索了湯汁後更加滑身😋西多士$32抹搽了粗粒花生醬另加$10可以加雪糕西多士非常厚身,麵包軟熟餐廳令我非常有驚喜因為牛油多士同西多士非常軟熟👍凍奶茶😋煎蛋蛋黃香濃😋餐廳的性價比
今日我黎到九龍城,食一間聯發茶餐廳。
一間非常出名的茶餐廳連明星都喜歡幫襯😋
餐廳位於九龍城侯王道2號1舖。
招牌係淡黃色,字體非常公齊。
我在下午2時左右到達,門口有幾位食客排隊,
當我用膳完後門口都有不斷的人龍,真係好生意。
餐廳採用北海道面粉製造的出前一丁,唔洗加$3
都有得食
炒蛋係招牌
所以我都叫左茶餐$63
牛油多士
非常軟熟,厚身
煎蛋火腿
煎蛋係橙色蛋黃,流心,蛋黃非常濃
果然好味😋
叉燒湯意粉
叉燒燶燶地,好有蜜糖味,而且肥瘦均勻
必食😋
凍奶茶
奶味重,夠甜,果然好飲😋
特餐的沙爹牛肉米$66
沙爹牛肉非常濃味
牛肉滑😋
米粉索了湯汁後更加滑身😋
西多士$32
抹搽了粗粒花生醬
另加$10可以加雪糕
西多士非常厚身,麵包軟熟
餐廳令我非常有驚喜
因為牛油多士同西多士非常軟熟👍