2023-08-13
夏日天時,最好就係食啲解暑野食,等個身體舒服啲啦!今次就近找了一間新開的中式fusion菜吃晚餐。這間餐廳晚上有個主題--冬瓜,一邊享受佢地既冬瓜盅,一邊同親朋戚友談天說地真係一流。餐廳位置容易找,就在屯門市廣場裡面,餐廳裝潢設計簡約舒適,服務員也很熱情殷勤,不斷向我們推薦一些特色菜品,我們點了以下幾類食物:菠蘿流心皮蛋伴椒麻鮑魚:鮑魚爽口彈牙,椒麻味道充足。皮蛋非常出色,菠蘿達到解膩既效果。*夠吋*花膠姬松茸冬瓜盅:冬瓜盅好鮮甜,清熱。冬瓜盅下面都好有料,燉肉的份量很足。花膠真係好,起碼有3吋長。最神奇既係,佢點都唔會凍架!佢地既保溫效果做得非常好,所以點都會保持係最佳既食用狀態。水煮鬼馬脆魚花:水煮魚好好食,味道足,夠麻夠香。魚肉好脆,配埋油條吃,雖然有些油膩但好有創意,不怕肥膩可以多吃。焦糖菠蘿咕嚕肉:咕嚕肉甜甜地,但係又唔會膩。豬肉肥瘦相間,口感很好。菠蘿加埋焦糖令到好食程度番倍!卡珍香草焗原隻春雞:雞肉好多汁,香草既味道充分地融入到雞肉裡面。雞肉亦唔會太肥,適合所有人士食。雞胸肉完全唔柴,著實係一大亮點。茄湯珍菌浸莧菜:莧菜浸住茄湯昇華咗整道菜。我一個人食晒成碟菜就知佢咩料啦
*夠吋*花膠姬松茸冬瓜盅:冬瓜盅好鮮甜,清熱。冬瓜盅下面都好有料,燉肉的份量很足。花膠真係好[吋],起碼有3吋長。最神奇既係,佢點都唔會凍架!佢地既保溫效果做得非常好,所以點都會保持係最佳既食用狀態。
茄湯珍菌浸莧菜:莧菜浸住茄湯昇華咗整道菜。我一個人食晒成碟菜就知佢咩料啦。
蠔仔粥:鮮美的大粒蠔仔配上肉碎,煮出來的一鍋粥很美味,我一口氣吃了兩大碗呢!
牛奶布丁佐炸麻花:牛奶布丁味道唔錯,炸麻花甜得黎唔會油膩,個人覺得幾好。
整體來說,食物味道很好,服務周到,這間餐廳可以encore。