2024-06-17 170 瀏覽
食物質素平平, 上菜速度過急, 變左餸菜很易變凍. 父親節套餐所謂比$500訂金預約優惠價,有點誤導,因為果晚佢話一定要比訂金才可訂檯, 咁即係果晚食飯嘅人都享有特別優惠價,咁果個仲係唔係叫特別優惠價呢 ? 而且加一係以套餐原價計算,感覺有點唔老實..如果平均每人需要$300 , 應該會有更多好D嘅選擇希望佢地可以檢討一下以下幾方面:1. 上菜速度2. 食物質素3. 優惠的真實性 及廣告字眼描述4. 員工的服務態度本身屯市唔多廣東中菜, 佢地其實有一定吸引力的,但如果繼續以上質素,很難會有返頭的客人.

而且加一係以套餐原價計算,感覺有點唔老實..

如果平均每人需要$300 , 應該會有更多好D嘅選擇

希望佢地可以檢討一下以下幾方面:

1. 上菜速度
2. 食物質素
3. 優惠的真實性 及廣告字眼描述
4. 員工的服務態度

2024-06-16
2024-05-25 397 瀏覽
今日同爸爸黎到呢間聚聚食飯,入到去坐低覺得環境都坐得幾舒服,睇餐牌感覺佢既中菜既有傳統既,又有創新既,就叫左幾道黎試試佢。🍚火焰菠蘿炒飯:比起中菜,個樣似泰國菜多啲😂,上枱時侍應會用火槍噴著菠蘿面頭既酒精,形成「火焰菠蘿」,裡面既炒飯十分足料,又有蝦又有瑤柱又有蜆又有菠蘿粒,開胃好食,可以話係中泰Fusion菜,泰中意了。🐮土炮安格斯牛叉燒:第一次食用牛肉整既叉燒,又冇咩違和感喎,安格斯牛肉味濃,燒出黎非常霖,味道帶少少甜味,好食😋。🐤嫩滑無骨雞伴濃湯翡翠苗:雞肉無骨方便食用,係有少少鞋唔夠嫩滑,濃湯就夠鮮甜,翡翠苗都OK,唔錯👍🏻🐟鮑汁扣原條花膠:花膠炆得相當霖滑,鮑汁味道濃郁,食完隻碟都差啲想舔埋。整體黎講,佢既菜式敢於創新,食物質素有水準,雖然價錢稍貴,都會再黎食。

2024-04-05 766 瀏覽
從沒試過做飲食評價,但最忍不住店員的態度,決定試評。多次途徑想試試,今次見店面人小小終於試咗,起初以為店員態度不錯主動幫忙落單,因為這店是用掃code落單的。當日2人用餐,只點了1個套餐炆米粉+兩個點心,額外再叫一個炸點。不用5分鐘炆米粉已經上桌,味道一般般。由約1/3人等到應該有2/3人在店內,隔離枱遲我們約18-20分鐘入坐,我們等了約25分鐘,眼見隔離枱同樣叫的套餐米粉同樣不夠5分鐘先到,再過5分鐘,竟然有炸芋角,於是向店員查詢,店員態度不耐煩地回應,說炸點會快一點因為炸定,我哋心諗炸定都唔會咁講啦,但我們立刻回應我們都有叫炸點,店員再以不耐煩口吻話蒸點要等等,幫我哋追一追。然後,只見店員忙自己所忙,沒有同其他店員作出任何交流,不夠2分鐘有另一位黑衫男店員走過來問食物到齊未,態度亦不禮貌,並感覺唔到係有心跟進似踢枱多點。我們示意只到了一樣食物,於是,黑衫店員沒說半句走進廚房,然後拿了幾點點心出來,其中兩蝶放低在我們桌上(燒賣及小龍包),奇怪既係第一位店員講既炸點會快一點,但依然未有,黑衫店員又話要等等,而蒸點等耐啲意思係超過40分鐘但兩樣點心只能說是微暖不熱,至於味道小龍包似叮叮點心,燒賣同樣唔好食。再等了10分鐘炸點終於到了,只能證明炸點並非炸定係漏單,因為係熱既,味道無特別,炸點係鹹水角最特別剛炸起既外皮不軟亦不脆而是硬的,似翻炸導致質素差。總結沒有下次,第一次嘗試呢間店比我遇上食物控制品質差,店員態度仲差的食店,有外在無內在,趕客。食肆連最基本的監控都做唔到,唔好怨人不留港消費。
2024-04-04
2024-03-10 798 瀏覽
一行7人,都食左好多嘢,以為細細碟會食唔飽又唔係喎。基本上幾款菜色唔太濃味,對於要求濃味嘅朋友應該會少少失望。飯店走中價路線,每款幾十至佰零蚊,最貴都係羊腩煲。
家鄉窩蛋銀針粉
孜然手抓骨
乾煸四椒肥腸
2024-03-07 632 瀏覽
朋友飯聚話不如去聚聚😂😂麻辣魚皮前菜幾爽口好感有啲似海蜇但係又可以補充骨膠啱晒女士火焰菠蘿炒飯其實只係外面火焰賣相幾特別但係同味道無關😆火焰豬手就俾佢嚇一嚇因為個火都幾大最好味係豬大腸脆得嚟又夠惹味最後第二個胃當然要食個糖水蛋白杏仁茶唔太甜味道啱啱好
朋友飯聚話不如去聚聚😂😂

最後第二個胃當然要食個糖水
蛋白杏仁茶唔太甜
啱啱好

2024-03-01 495 瀏覽
好友聚會,來來來😊屯門市廣場 「聚聚」晚餐時間,人客多,幸好有訂位,環境不錯火焰脆皮豬手 $148職員 奉上噴火表演👏拍拍照大大隻香脆豬手,啖啖肉,有三款醬汁焦糖菠蘿🍍咕嚕肉 $138嘩!甜蜜菠蘿,正👍,青椒、洋蔥、肉肉,惹味小蟶濃湯浸時蔬 $88嫩嫩小蟶子,鮮甜可口雲耳 健康有益,菠菜椒鹽軟殼蟹 $138香噴噴,滋味無窮鮮菌魚腐浸青蔬 $88菠菜、雲耳、杞子, 魚腐甜品: 椰絲脆麻花 ,勁好味😋😋 蛋白杏仁茶,濃郁杏仁,滑滑蛋白🤗

好友聚會,來來來😊屯門市廣場 「聚聚」
晚餐時間,人客多,幸好有訂位,環境不錯

火焰脆皮豬手 $148
職員 奉上噴火表演👏拍拍照
大大隻香脆豬手,啖啖肉,有三款醬汁

焦糖菠蘿🍍咕嚕肉 $138
嘩!甜蜜菠蘿,正👍,
青椒、洋蔥、肉肉,惹味

小蟶濃湯浸時蔬 $88
嫩嫩小蟶子,鮮甜可口
雲耳 健康有益,菠菜

椒鹽軟殼蟹 $138
香噴噴,滋味無窮

鮮菌魚腐浸青蔬 $88
菠菜、雲耳、杞子, 魚腐

甜品
椰絲脆麻花 ,勁好味😋😋
蛋白杏仁茶,濃郁杏仁,滑滑蛋白🤗
2024-02-14
來過這裡幾次,今日的起心肝寫個食評支持下此店,其實環顧香港高級精緻中餐已很稀有五十多元一份了,而店子提供的午市套分别有多項選擇每份$52或$58更額外不收茶錢及加一,算誠意滿分吧。叫了兩個午市套共$104恐怕茶餐廳都難造。先看餐前三小碟,有松露薰疍、紅油水餃及雞絲粉皮,擺款及質素十分精緻其份量夠二成飽,主菜雪菜肉絲炆米很大碟味夠濃肉絲多,而黑椒雞柳炒烏冬份量較少肉不多但夠鑊氣,玄米茶茶香任飲(不收茶位)這是高級茶樓應有的風範,整體我給高分85分,包括要正評給每人提供的公筷、此店的優雅裝修及整潔度!

餐前三小碟
Yummy雪菜肉絲炆米
夠鑊氣的炒烏冬
  • 午市套餐免茶免加一
2024-01-16 353 瀏覽
翡翠金枕鮑魚套餐 每位398呢個套餐就好似食緊中式fine dining,每樣餸菜都好精緻,要慢慢品嘗~👉🏼七味茄子伴酥炸魷魚圈首先上場嘅係炸魷魚🦑同埋茄子🍆,炸得酥脆,熱辣辣🔥👉🏼翡翠金枕扣二頭鮑魚主角嚟到喇,鮑魚超大隻😱,一咬落去超級軟熟,亦都唔會過咸,唔洗點鮑魚汁都好夠味😆👉🏼金湯海皇燴素翅金黃色既湯,入面有切件蝦粒🦐,再加埋素翅👉🏼香草汁燒焗龍脷柳呢碟造型似足西菜,雖然話係燒焗,不過其實係炸🤣👉🏼杞子杏汁浸青蔬杏汁菠菜夠滋補~👉🏼糯米飯隨餐每人會有一碗糯米飯,糯米飯有做到棉棉既感覺👍🏻👉🏼養生紅棗茶湯丸最後點可以少得甜品呢,紅棗薑水都幾辣下😛,配埋黑芝麻湯丸,暖笠笠🥰
翡翠金枕鮑魚套餐 每位398

👉🏼七味茄子伴酥炸魷魚圈
首先上場嘅係炸魷魚🦑同埋茄子🍆,炸得酥脆,熱辣辣🔥

👉🏼翡翠金枕扣二頭鮑魚

👉🏼金湯海皇燴素翅
金黃色既湯,入面有切件蝦粒🦐,再加埋素翅

👉🏼香草汁燒焗龍脷柳
呢碟造型似足西菜,雖然話係燒焗,不過其實係炸🤣

👉🏼杞子杏汁浸青蔬
杏汁菠菜夠滋補~

👉🏼糯米飯
隨餐每人會有一碗糯米飯,糯米飯有做到棉棉既感覺👍🏻

👉🏼養生紅棗茶湯丸
2024-01-05 259 瀏覽
去開屯門是但搵咗間餐廳食晏,見佢價錢幾抵仲包加一茶芥。叫咗最抵嗰個午餐set,有三款前菜,紅油餃子、涼拌雞絲粉皮同埋松露煙燻蛋。 蛋煙燻味唔錯又流心。不過唔覺松露味。 紅油餃子都幾大隻同多料,粉皮都ok.叫咗個松露雞粒炆飯 ($58)難得係用珍珠米炒,食落味道夠,乾濕啱啱好,d雞幾大舊,整體個飯食得出有少少松露味。另一個係馬來沙嗲豬頸肉炒河($58)略嫌汁太多,但味道ok。 豬頸肉都嫩。配料有d菠蘿粒粒、青黃椒咁。另一個就叫咗另外個lunch set,價錢唔記得, around 6x,酸菜魚都算多,湯頭清d但夠濃味,冇其他店咁咸,佢兜紅米飯真係超多。呢個set送兜菠菜,幾鮮仲送水果茶,係菠蘿加椰子汁,幾fresh

去開屯門是但搵咗間餐廳食晏,見佢價錢幾抵仲包加一茶芥。

叫咗個松露雞粒炆飯 ($58)

另一個係馬來沙嗲豬頸肉炒河($58)

呢個set送兜菠菜,幾鮮

仲送水果茶,係菠蘿加椰子汁,幾fresh
2024-01-04
2023-12-19 200 瀏覽
上次來吃過大閘蟹套餐覺得不錯,今次三訪來試試全新套餐翡翠金枕鮑魚套餐 $398/位✨七味茄子伴酥炸魷魚圈茄子炸粉不會很厚,面層有帶點微辣的七味粉很惹味。魷魚圈鮮味彈牙,可以沾點點芥末醬和沙律菜一起吃可解炸物的膩感✨翡翠金枕扣二頭鮑魚主角二頭鮑魚炆得很軟腍,鮑味濃郁,肉厚彈牙,令人回味無窮,豆腐和菜苗加上鮑汁好美味✨金湯海皇燴素翅有帶子粒和素翅的南瓜湯味道香濃又鮮甜✨香草汁燒焗龍脷柳龍脷柳外層金黃酥脆,魚肉滑溜,加上香草汁更美味✨杞子杏汁浸青蔬白菜清甜嫩滑,杏汁味道很香很濃郁✨豐足糯米飯好足料,有冬菇、花生、臘腸和蔥花,糯米飯粒粒分明,食落夠軟糯香口✨養生紅棗茶湯丸最尾食埋糖水作結這間新派中菜餐廳不定期會推出新款式和不同套餐,下次有機會會再來試試

✨七味茄子伴酥炸魷魚圈
七味茄子伴酥炸魷魚圈

✨翡翠金枕扣二頭鮑魚
翡翠金枕扣二頭鮑魚

✨金湯海皇燴素翅
有帶子粒和素翅的南瓜湯味道香濃又鮮甜
金湯海皇燴素翅

✨香草汁燒焗龍脷柳
龍脷柳外層金黃酥脆,魚肉滑溜,加上香草汁更美味
香草汁燒焗龍脷柳

✨杞子杏汁浸青蔬
白菜清甜嫩滑,杏汁味道很香很濃郁
杞子杏汁浸青蔬

杞子杏汁浸青蔬
豐足糯米飯
養生紅棗茶湯丸
2023-12-09 220 瀏覽
跟親人在這裡午餐,還以為是飲茶咁,點知點心選擇十分少,主力是炒野,中式飯,套餐。點了個二人煲仔飯餐加一人餐再加一個杏汁蝦餃(是唯一岩食既點心)菜上了,器皿全部都很精緻,很美觀。但食物質素就尚可,湯沒有所敍述的粟子味,粉皮厚,不滑,杏汁蝦餃沒杏汁味。沙嗲豚肉粉河,安格斯牛肉煲仔飯很好吃,春卷很熱,即做的,這些一讚。

菜上了,器皿全部都很精緻,很美觀。

❥ 午市人氣小菜自選套餐 $𝟼𝟾小菜有十多款選擇 應該總會選到自己心水的😌下午茶時段會再減$𝟷𝟶🝮 菠蘿咕嚕肉這個挺高質~醬汁做得到位 酸酸甜甜很開胃咕嚕肉外脆感覺明顯 有驚喜♥︎🝮 椒鹽豬柳條味道比一般椒鹽的餸菜辣豬柳條數量也不少可惜口感偏韌🝮 套餐配有上湯浸時蔬、紅米飯和水果茶上湯菠菜幾好味 份量多點就更滿足( ˶ˊᵕˋ)੭♡水果茶味道就普通~不過隨餐附送 又大大枝 都不能太挑剔❥ 加$𝟸𝟶配是日精選老火湯湯夠大碗足料 好味👏🏻值得加錢飲啊😋🜚 環境明亮時尚 跟一般中餐廳不同會有茶芥收費午市套餐性價比很好 食物賣相有誠意 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 看到其他分享 晚市小菜好像也很不錯啊!
❥ 午市人氣小菜自選套餐 $𝟼𝟾

味道比一般椒鹽的餸菜辣
豬柳條數量也不少
可惜口感偏韌
椒鹽豬柳條

🝮 套餐配有上湯浸時蔬、紅米飯和水果茶
上湯菠菜幾好味 份量多點就更滿足( ˶ˊᵕˋ)੭♡
水果茶味道就普通~
不過隨餐附送 又大大枝 都不能太挑剔

值得加錢飲啊😋
是日精選老火湯

🜚 環境明亮時尚 跟一般中餐廳不同
會有茶芥收費
午市套餐性價比很好 食物賣相有誠意 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
看到其他分享 晚市小菜好像也很不錯啊!

菠蘿咕嚕肉
椒鹽豬柳條
上湯浸時蔬
是日精選老火湯
屋企人生日食飯,見介紹好似幾好 諗住黎試下 ,中午收到電話確認座位 ,我一早講定我有蛋糕 切餅費$100 蚊 ,如果訂 壽包 6個就可以免去切餅費 ,所以都訂左 我訂位19:30 ,點知黎到等到 20:00先有得入座 全家人企係門口 ,一路等 服務員都只係話上一位客人未走 要等一等 ,明明訂座時有講明 時間 等都諗住係10-15分鐘,點知企足半小時 野食就一般般,味道都可以既 ,乳鴿 味道都可以 ,雪茄春卷 好特別 ,我覺得最好食係個金沙鳳尾蝦頭 蝦 好夠大隻 金沙都隻隻蝦都有 可以一試 。去到最後 諗住食蛋糕同壽包 ,餐廳話我哋冇訂到,重新幫我哋落單 又要再等 , 明明見到佢 booking 張紙 有寫 明 壽包6隻 , 服務員竟然話我哋冇訂 , 蛋糕 仲離譜 , 好明顯無雪 拎出黎 溶哂 ,搣起張膠紙成嚿黐住咗🙄 真係好無奈

蝦 好夠大隻
金沙都隻隻蝦都有 可以一試 。

第一次食呢間d嘢食真係好經典,樣樣嘢都半桶水咁,個人認為lunch都咁嘅質素,其他時間嘅出品都唔敢有厚望前菜上湯時菜(正常味菠菜),酸菜魚~唔酸唔辣成兜嘢無味得少少花椒油味,梅菜扣肉~瘦多過肥瘦肉好韌,一碟6件得2件肥肉有入口即溶,跟餐小食咩咩腐皮卷(都好味),雞絲粉皮(好厚,d芝麻醬撈唔暈),水果茶(橙柑味紅茶唔湯唔水咁)服務:(無咩服務可言qr code落單,椅背同後面嘅距離好窄,連放袋嘅位都無全餐飯要攬住個袋)(一坐低就主動幫你斟茶,佢話係鮮綠茶但無味嘅,呢杯茶盛惠每位22蚊,另外全單再有加一,埋單要自己出櫃面埋)食物:5.5分環境:可能都算新開(應該1年左右)裝修都企理,不過地下好痴立立黏住隻鞋,離開咗舖頭仲痴住,有種污糟k房嘅感覺

服務:

食物:5.5分

2023-11-10 256 瀏覽
經常跟同事去屯門巿中心食lunch,好多餐廳都機乎食過晒唯獨經過無數次既聚聚就未去過,見到中午一人套餐幾吸引,有一個時蔬、一個小菜、一大碟健康紅米飯(可轉白飯)及一支水果茶,今日就比次機會自己。先嚟一個上湯浸時蔬,好清甜既菠菜苗,越食越想食三個人分別叫咗川味回鍋肉、菠蘿咕嚕肉及椒鹽豬扒川味回鍋肉,本人唔食得辣都選擇叫佢,果然無揀錯,有眼光辣度係小辣,有6,7片回鍋肉,有大量椰菜,分量不足,越食越惹味。菠蘿咕嚕肉,新鮮炸起,口感爽脆,菠蘿唔係用罐頭,而係用新鮮菠蘿,口感略酸。椒鹽豬扒,有7大舊,直頭有大排檔既水準,肉質嫩滑,唔韌贈送既水果茶,一打開已經聞到好香既茶味,而且好多果肉,味道唔太甜,啱晒追求健康既香港人,而且可以帶走提提大家,每位另收茶位$11,每枱一壺茶任飲
經常跟同事去屯門巿中心食lunch,好多餐廳都機乎食過晒
先嚟一個上湯浸時蔬,好清甜既菠菜苗,越食越想食

三個人分別叫咗川味回鍋肉、菠蘿咕嚕肉及椒鹽豬扒

川味回鍋肉,本人唔食得辣都選擇叫佢,果然無揀錯,有眼光
椒鹽豬扒,有7大舊,直頭有大排檔既水準,肉質嫩滑,唔韌

提提大家,每位另收茶位$11,每枱一壺茶任飲