2019-04-05 2024 瀏覽
每到中午都會煩惱今日食咩,始終返工來來去去都係食個幾間餐廳,同事話不如坐車出去搵食,可以有D新鮮感嘛!我們出到來杏花新城行左幾個圈,決定去飲茶!!這裡之前幾個月曾經翻新,現在的設計比以前雅典及明亮,但內裡加添左一些特色裝橫,變得無以前咁寬敞,不過位同位之間都唔算好迫,每張黃色和綠色椅的外型或質料都比以前坐得更舒適!點菜紙一樣圖文並茂,點心和粉麵種類有好多,簡下簡下我們選擇了10幾款點心,實在太眼闊肚窄,邊可能食得咁多,最後刪減一半,點左4款點心,1個炒米粉!<星洲鮮蝦炒米粉> 米粉炒得均勻又夠鑊氣,入口乾爽,一點油膩的感覺都無,微辣的咖喱令人好開胃,米粉配大大粒蝦球,再放上蛋絲和灑上芝麻,非常好味!<原隻鮮蝦滑腸粉> 腸粉是每次必點的菜色,嫩滑的腸粉做得好煙韌,又唔易斷!鮮蝦和翠玉瓜包在腸粉內,再配上甜豉油,真的不錯!<鮮蝦菜苗水晶餃> 脹卜卜的水晶餃皮薄餡多!!半透明的粉皮放滿了好多菜苗同一粒粒嘅小蝦,口感彈牙又爽口!<嫲嫲村味辣餃子> 一粒粒飽滿的餃子包着豐富的餡料,餃子有少少辣,但加埋紅油和蔥一齊食好惹味!<

<芝麻豆沙煎堆仔> 煎堆仔外層灑滿好多芝麻,全部圓碌碌無扁到,咬開食到啖啖豆沙蓉,唔會好甜,又唔會好炸,味道不錯!

整體來講,酒樓環境和食物都不錯,上菜又快,下次可以再來幫襯!