2K
12-2-2011中環的兩間蘭芳園曾經係我的飯堂, 知道佢開了分店喺尖沙咀, 趁是日夜晚到文化中心聽音樂會前的 dinner 要快手快腳, 又落嚟試試. 例牌一人一奶茶, 再一人一撈丁.熱奶茶: 作為中環店的「名物」, 嚟到尖沙咀分店當然都要叫吧, 不過賣相奶多過乜, 飲落亦然, 唔澀, 但茶味 vs 奶味近乎 2:8, 飲到黑晒面 主食叫了叉燒煎蛋撈丁: 醬油汁份量夠「撈」的 (其實仲有薑蔥, 不過我無撈...), 丁麵亦爽口; 煎蛋全熟, 喺底的叉燒就黑黑的又樣衰衰, 不過食落鬆軟帶甜, 亦幾有肉味, 估唔到都幾好食. 整體唔差的, 不過好好食就梗係唔係啦.無試朋友的豬泵兜撈丁配叉燒汁了... 朋友就話 d 汁辣辣哋, 「豬泵兜」就係豬頸肉, 唔知好唔好食?亦叫了一客奶油豬, 牛油及奶油都落得好多, 不過牛油唔溶, 奶油就明顯係求求其其唧 / pat 落去就算, 食了少少「上層」仲係韌多過脆的, 還是華康 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=153623) 好.環境裝修係「新淨的懷舊
返中環舊鋪飲吧啦
朋友話叉燒汁「辣辣哋」...
喺底的叉燒幾好食, 但唔係為叉燒而來呀嘛?
華康的好食過佢多多聲
12-2-2011

環境裝修係「新淨的懷舊」(好似呢度咁: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2063442), 衛生就當然比中環兩間店好得多; 而每人約 $40 埋單, 價錢亦同中環差不多, 不過食物似乎比「逐漸下滑」的中環店更「下」, 睇嚟亦應該「逐漸」唔幫襯?
2011-02-12