2020-04-28 184 瀏覽
家姐特別推介說這家餐廳的蕃茄湯底是無敵的,身為蕃茄控的我當然不想錯過。我便跟著家姐叫了一樣的下午茶餐。蕃茄和薯仔都非常林身,蕃茄酸味重,薯仔吸了蕃茄的味道,融為了一體,湯底非常濃烈的蕃茄味,到最後我把湯都喝乾🤪跟餐可選通粉或米粉,米粉是幼米粉,能夠吸盡濃湯的味道,與蕃茄湯簡直絕配。中間有厚切豬扒,真的非常厚身,說是我吃過最厚的豬扒一點都不誇張,雖然厚身但肉質依然嫩滑,而且醃得很入味,像是香茅的味道。還有煎蛋是中間流心的,不會有很乾的感覺。奶油脆豬是這裏出名的,跟餐也有這麼大件👍🏼不過脆豬不太脆,勝在皮薄內軟,奶油夠香。奶茶奶味濃,而且香滑,可惜茶味不夠特出,如果你喜歡茶味的苦澀,這會令你失望。這個下午茶份量十足,整份吃完連晚餐也吃不下呢!

薯仔鮮茄湯豬扒煎蛋米粉

絲襪奶茶

這個下午茶份量十足,整份吃完連晚餐也吃不下呢!
薯仔鮮茄湯豬扒煎蛋米粉
絲襪奶茶
2020-04-25 103 瀏覽
今日去左內地網紅強烈推薦既蘭芳園,叫左個套餐:蔥油雞扒撈丁配絲襪奶茶($58) 可能因為疫情關係無咩人又坐得疏,環境無相像中迫👍🏻野食方面就都唔錯,雞扒Juicy,奶茶都唔錯,睇住師傅即沖,有晒視覺享受!總計都4/5分員工服務都好好,有不停推介我食咩又介紹下啲咩最抵食!Recommend You To Go Try Try!Near at TST East Metro Station and not crowd during Saturday lunch hour

可能因為疫情關係無咩人又坐得疏,環境無相像中迫👍🏻

員工服務都好好,有不停推介我食咩又介紹下啲咩最抵食!

Recommend You To Go Try Try!
2020-04-25
  • 蔥油雞扒撈丁
2020-04-25 86 瀏覽
蔥油雞扒撈丁配熱奶茶$56蔥油係燒味鋪既蔥油雞排都煎得好香個撈丁有小小醬汁 鹹淡適宜 麵既口感岩岩好 perfect 熱奶茶出名 今次飲都唔錯 個人黎講會想多奶返小小傳統咖央西多士 $26西多上淋上厚厚既糖漿 配上半溶牛油邪惡得黎好味道不過糖漿略蓋過咖央醬既味道室內復古得黎整潔檯間非常配合疫情下保持社交距離既原則可能店內食客坐唔到太多 員工都額外熱情 有推薦同解釋餐牌😂
蔥油雞扒撈丁配熱奶茶$56

2020-04-25
蔥油雞排撈丁
傳統迦央西多士
2020-04-14 134 瀏覽
晚上8點後,和朋友們⼀起尋覓地道的⾹港美⻝,本來想去吃華嫂的,後來發現已經打烊,只能附近再尋覓了。搜了⼀下附近⼈氣⾼的港式茶餐廳,後來鎖定了這家。服務真是無⼒吐槽,點餐端盤⼦的⽼阿姨態度不怎麼好,這點我倒是有⼼裡準備,印像中⼀直都是如此,不像⾹港的年輕⼈⽐較nice!「凍奶茶」⾮常地道,正宗到不⾏,和朋友⼀⼈點了⼀杯,結果三個⼥⽣⼀整晚都失眠了。「⻄多⼠」⿈油味很濃,奶⾹味⼗⾜,就是稍微有點油,味道不錯。介意環境和服務的請繞道。環境麻麻地,空間⼩,⽐較擠,桌⼦⼩還要拼桌,適合速戰速決。服務麻麻地,⽼⼈家脾氣不太⼩,⽣意⼜太好,理解萬歲。脆脆豬烤的脆脆的麵包體加煉乳,甜⻝黨推薦,單點不划算,建議+飲料配套餐。奶茶推薦凍飲。茶味和奶味融合的⽐較好,互不衝突。豬扒包端上來就不熱不知道怎麼回事麵包體⽐較乾豬扒略膩雖然配了番茄但是酸酸甜甜倒是不習慣。這家店總體還⾏。
環境麻麻地,空間⼩,⽐較擠,桌⼦⼩還要拼桌,適合速戰速決。
服務麻麻地,⽼⼈家脾氣不太⼩,⽣意⼜太好,理解萬歲。
脆脆豬
奶茶
推薦凍飲。
茶味和奶味融合的⽐較好,互不衝突。
豬扒包
端上來就不熱不知道怎麼回事
麵包體⽐較乾豬扒略膩雖然配了番茄但是酸酸甜甜倒是不習慣。
這家店總體還⾏。
2020-03-11
  • 奶油豬仔包
  • 心多多撈丁
  • 豬扒包
  • 熱奶茶
已經係第二定三次嚟呢間老字號,但對上都係中環總店而且都兩三年前。上兩次嚟已經覺得呢間店名過其實,但今次直頭係差,難食!奶油豬唔脆唔香口龍蝦汁蟹子撈丁,都幾難食,出前一丁煮到好淋,又無乜味,成個配搭好怪。西多士算唔錯,鬆軟可口。喇沙豬扒米粉,豬扒算幾鬆軟但唔夠香口,米粉極度淋好似糊仔咁,喇沙湯唔識評價但唔好飲。連最出名嘅奶茶都一般般,唔香唔濃,但係幾滑。之前嚟已經唔明白點解呢間鋪頭咁出名,食老字號嗰本唔係可以食得好耐,希望呢間鋪頭食物質素可以改善下,有啲嘢不進則退,而呢間鋪頭係退步得好緊要。
上兩次嚟已經覺得呢間店名過其實,但今次直頭係差,難食!
奶油豬唔脆唔香口
西多士算唔錯,鬆軟可口。
連最出名嘅奶茶都一般般,唔香唔濃,但係幾滑。
今日Lunch 去左尖沙咀食蘭芳園呢間餐廳已經食左好多年,食評就第一次寫🤣🤣餐廳裝修係以🌃港式懷舊為主🍃黎到蘭芳園一定要叫☕️杯熱絲襪奶茶☕️茶香奶滑🥛👍🏻😋今次叫左豬扒喇沙湯底通粉 + 🐽奶油脆豬🐽+ 一杯熱絲襪奶茶= $ 58💰💰奶油脆豬真係脆口 😍😍每次黎到都一到會叫黎食今次🐽豬扒🐽有小小失手🙈但都好味😋平時塊豬扒比較大塊d & 冇禁燶, 所以今次比較乾身&冇禁多肉汁喇沙湯底👍🏻👍🏻另外推薦心多多 & 🐔蔥油雞扒撈丁🍜依家午市套餐會有焗飯,都有好多食客叫黎食,望落個樣都好吸引,下次會試下😋
今日Lunch 去左尖沙咀食

喇沙湯底👍🏻👍🏻

另外推薦
心多多 & 🐔蔥油雞扒撈丁🍜

2019-11-11 454 瀏覽
一家歷史悠久的茶餐廳,聲稱是絲襪奶茶的始創者,今日黎試試分店既奶油豬+絲襪奶茶⚠️食物:⭕️喇沙朱肋骨米線+迷你奶油豬仔包+熱奶茶$58豬仔包係精髓,一定要試!熱奶茶的確好好味,正宗港式奶茶。⭕️牛市餐 :蘿蔔牛腩+白飯+例湯+熱奶茶雖然睇落好似好普通,但蘿蔔煮得幾軟熟,而且好入味。而牛腩亦都好林,一啲都唔韌 不過每日都會轉,所以要睇好唔好彩啦😆⚠️環境:尖沙咀分店在重慶大廈地庫一樓,要行到最入先見到2:00時間入座,不算多人,可以直入⚠️價錢:合理,職員服務都OK👍

奶茶
⚠️食物:
⭕️喇沙朱肋骨米線+迷你奶油豬仔包+熱奶茶$58
豬仔包係精髓,一定要試!熱奶茶的確好好味,正宗港式奶茶。

⭕️牛市餐 :蘿蔔牛腩+白飯+例湯+熱奶茶
不過每日都會轉,所以要睇好唔好彩啦😆

⚠️環境:
尖沙咀分店在重慶大廈地庫一樓,要行到最入先見到
2:00時間入座,不算多人,可以直入

⚠️價錢:
合理,職員服務都OK👍
2019-10-15 585 瀏覽
在澳門搭船回港 肚餓了落船在信德中心醫肚~入左蘭芳園 平時吃下午茶多 未試過食晚餐點了叉燒煎蛋飯 和 蔥油雞翼撈丁叉燒肉質一般 蛋煎得幾美靚豉油汁唔錯 個人會鍾意多少少汁反而個撈丁塊蛋煎得唔靚蔥油味道似住家飯個種雞翼味道麻麻 比較乾身麵質普通 可以接受~整體都可以 cp值算貴
在澳門搭船回港 肚餓了
落船在信德中心醫肚~
入左蘭芳園
平時吃下午茶多 未試過食晚餐
點了叉燒煎蛋飯 和 蔥油雞翼撈丁
叉燒肉質一般 蛋煎得幾美靚
豉油汁唔錯 個人會鍾意多少少汁
反而個撈丁塊蛋煎得唔靚
蔥油味道似住家飯個種
雞翼味道麻麻 比較乾身
麵質普通 可以接受~
整體都可以 cp值算貴
2019-10-12 399 瀏覽
見到蘭芳園無咩人排隊就入去試試,叫左個普通噶叉燒煎蛋飯,太陽蛋煎得好靚,蛋白滑,蛋黃金黃色,而叉燒就還ok,可能瘦肉偏多吧,所以食落去好似有滴幹身,要點多杯奶茶或者凍檸先得,不過份量都好足,一個飯就夠曬食啦,服務還不錯,下次再來!
2019-10-03 347 瀏覽
講開香港嘅奶茶,蘭芳園係幾出名,尖沙咀呢間鋪係地庫,環境都ok,覺得比總店嘅環境仲要好。 服務就還可以啦。奶茶確實唔错,飲起來确实幾絲滑嘅,茶嘅味道比較重,我鍾意😄豬扒包講唔上話好食但都還可以。 葱油雞扒撈丁就同平時食嘅都差唔多味,係幾香嘅😉 整體黎講,我最鍾意都係奶茶同凍鴦😆

2019-09-28 275 瀏覽
平時諗唔到食咩都係蘭芳園快靚正!食物質素一定保持到我叫左鬼佬鴛鴦飯🙆🏻‍♀️呢個飯好正 有兩款 一邊係白汁 一邊係免治牛肉汁一次過滿足哂兩個願望😂都鐘意食免治牛肉汁👍🏻朋友叫左個薑蔥豉油雞扒飯薑蔥撈飯好正🙈雞扒入味我地兩個最後都食哂個飯😂
平時諗唔到食咩都係蘭芳園
朋友叫左個薑蔥豉油雞扒飯
薑蔥撈飯好正🙈雞扒入味
我地兩個最後都食哂個飯😂

2019-09-06 307 瀏覽
平時黎蘭芳園一定係食撈丁🙆🏻‍♀️今日見佢午餐又好吸引😎所以最後選擇👉🏻午餐🥣是日午餐:滷水雞脾叉燒飯/意粉 或 煎墨魚餅飯有例湯🤤老闆講到明係老火湯 無味精👍🏻老火湯果然無味精仲好夠火喉👻滷水雞髀不錯 質感好滑同好入味 叉燒有驚喜 無諗過蘭芳園叉燒好食 唔太燶又唔硬👍🏻👍🏻煎墨魚餅都好好味 唔會好粉 真材實料😋真係想加飯🙊食蘭芳園一定要配返杯奶茶🙈我地今日4個人食 好輕鬆 唔洗排隊就有得入😎未試過嘅一定要去試吓🤪不過要提一提大家 午餐每日都唔同架😈
平時黎蘭芳園一定係食撈丁🙆🏻‍♀️
我地今日4個人食 好輕鬆 唔洗排隊就有得入😎
未試過嘅一定要去試吓🤪
不過要提一提大家 午餐每日都唔同架😈
2019-09-01 458 瀏覽
9月1號,打住3號波落老蘭食野,有唔一樣嘅感覺。為數不多可以直入唔洗等有卡位坐,第一次起蘭芳園坐得咁疏落,4個姐姐起樓面一齊工作,神色凝重,落單時姐姐有講要放假啊咁... 幸好依然堅持香港味道香港精神,姐姐落力介紹建議晚餐有咩食,最後嗌左 鴛鴦鬼佬飯 配 絲襪奶茶 和 龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁 配 凍鴛鴦少冰甜。 鬼佬飯滿足多心嘅人,魚柳蝦蟹柳白汁加香草免治牛肉醬配煎蛋絲苗米,飽肚。撈丁係芝士底龍蝦汁爆爆蟹籽配嫩滑雞扒,野味。飲品是只能在本港才能找到的香滑味道,其他地方複製唔到。P.S. 姐姐好落力用港式煲冬瓜sell僅有遊客 獅子山🦁⛰️
9月1號,打住3號波落老蘭食野,有唔一樣嘅感覺。

鴛鴦鬼佬飯

龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁

凍鴛鴦(左) 、凍奶茶(右)

2019-09-01
  • 鴛鴦鬼佬飯
  • 龍蝦汁蟹籽雞扒撈丁
2019-08-26 347 瀏覽
之前經過幾次它的總店,每次也為了工事也冇得停下腳步嘆一嘆。 終於今日放假經過它的尖沙咀分店,可能假日餐廳唔忙有位,今天有緣見到,冇理由再錯失它的奶茶。熱奶茶夠香夠濃又夠滑,完全正宗絲襪奶茶味道,十分正。蔥油雞扒撈丁蔥油香,雞扒煎得皮夠金黃,肉質仍嫩,不過份量略細。凍奶茶雖然加了冰塊,但奶茶仍夠香濃,看到奶茶面浮出細緻泡沬,就看到它的香滑度。豬肋骨喇沙湯米豬肋骨炆得夠林,不過喇沙湯底一般。迷你奶油脆豬仔包外層烘得夠脆,好味。

熱奶茶
夠香夠濃又夠滑,完全正宗絲襪奶茶味道,十分正。

蔥油雞扒撈丁
蔥油香,雞扒煎得皮夠金黃,肉質仍嫩,不過份量略細。

凍奶茶

豬肋骨喇沙湯米
豬肋骨炆得夠林,不過喇沙湯底一般。
迷你奶油脆豬仔包
外層烘得夠脆,好味。
2019-08-06 494 瀏覽
少少服務既意見即係咁 我一行入去坐低 幾秒都冇 就有一個戴眼鏡瘦嘅短髮姐姐行埋黎問我食乜 其實我唔係熟客仔 未睇餐牌我係唔知道要食乜我一路睇餐牌 佢就一路企係側邊問問問 我地商量緊食乜 佢就不斷插嘴 俾佢不斷問到最終落咗一個order先 之後佢就一路問:咁你呢?咁你呢?咁你呢?🙄 其實作為香港人 生活壓力都已經好大 放工都想好好地食個晚飯 點解你係都要係咁逼我呢?連少少思考時間都唔俾我?嗰個moment門口冇人等緊位!又唔係全場滿座!你有必要咁Chur嗎?可能喺老闆面前你咁樣係一個表現好好嘅員工 但對客人黎講你真係好煩 我一路都忍住唔出聲 直到有另一個姐姐行埋黎嗰陣時 佢同另一個姐姐講都唔係好想落單 擺出一個好唔耐煩嘅樣 之後再擰過嚟問我要啲乜 我終於忍唔住問佢:乜你好趕時間咩?可唔可以唔好係咁催我!佢仲要駁嘴話佢冇催我!又問我落左單嗰個仲要唔要落!咁你係咪即係玩野姐!你咁樣係咪趕客啊?都係打份工啫使唔使咁呀!使唔使咁嘅態度呀!唔通我去食嘢都要受你氣?睇你面色?我見其他姐姐都冇咁!可能呢個係個別例子!如果大家去食 就睇你好唔好彩啦!Anyway, 呢間嘅茶走真係好好飲!
少少服務既意見

俾佢不斷問到最終落咗一個order先
之後佢就一路問:咁你呢?咁你呢?咁你呢?🙄

其實作為香港人 生活壓力都已經好大
放工都想好好地食個晚飯
點解你係都要係咁逼我呢?
連少少思考時間都唔俾我?
嗰個moment門口冇人等緊位!
又唔係全場滿座!
你有必要咁Chur嗎?
可能喺老闆面前你咁樣係一個表現好好嘅員工
但對客人黎講你真係好煩
我一路都忍住唔出聲
直到有另一個姐姐行埋黎嗰陣時
佢同另一個姐姐講都唔係好想落單
擺出一個好唔耐煩嘅樣
之後再擰過嚟問我要啲乜
我終於忍唔住問佢:乜你好趕時間咩?
可唔可以唔好係咁催我!
佢仲要駁嘴話佢冇催我!
又問我落左單嗰個仲要唔要落!
咁你係咪即係玩野姐!
你咁樣係咪趕客啊?
都係打份工啫使唔使咁呀!
使唔使咁嘅態度呀!
唔通我去食嘢都要受你氣?睇你面色?
我見其他姐姐都冇咁!
可能呢個係個別例子!
如果大家去食 就睇你好唔好彩啦!

Anyway, 呢間嘅茶走真係好好飲!

• 熱奶茶