2020-12-06 341 瀏覽
今日去咗大坑食越南菜,去左幫襯火車頭,而家佢哋做緊二人套餐覺得幾抵食,每位都係$188。套餐前菜有䄂子蝦沙律,有兩隻大蝦喺面,酸酸甜甜的沙律裏面有好多香葉,青瓜,生菜同埋䄂子,配有少少麻油香,清爽的口感,讓人胃口大開。越南扎肉口感好彈牙有肉味,不會全口都係粉。特色蒸粉卷,裏面有沙葛,木耳,羅定同埋蝦米,鹹鹹香香,幾惹味,個粉皮做得夠薄有米香,味道唔錯。咖喱雞配法式麵包,味道香濃屬於泰式style,有不同香料的混撘在一起,散發着椰汁的清香,厚重的汁配香香軟軟的法式麵包,非常配搭。馬拉盞炒椰菜,非常有鑊氣,菜夠入味又充滿鹹香,而且略帶辣味,入口好惹味!火車頭招牌湯河,湯底比其他店更深色重口味,有着濃郁的中藥滷水香,配料除咗生牛肉片,牛腩,牛筋,仲有牛丸,牛柏葉及入晒味嘅蘿蔔,河粉做得好出色,加埋其他香葉,芽菜及少少辣椒,湯底味道一下子提升了。套餐分量十足,兩個人食都好夠飽,咁嘅價錢喺大坑,真係非常公道!

越南扎肉口感好彈牙有肉味,不會全口都係粉。