2009-05-03
一大班人, 36大7小 (1 名5歲; 2 名2歲, 識行嘅; 3名手抱, 嬰兒) 到彩雲軒飲茶兼開會 (小學新學年, 我們同一校巴站的家長互相認識會) 除我以外全員日本人.訂枱時請彩雲軒安排 4 圍大枱, 接電話的小姐有禮貌, 又懂得前一天打電話給我確認訂枱. GOOD!這天的點心款式比較少, 之前我們大讚的 "自由選料" 粥品沒有了, 蝦餃味精重了;燒賣內的猪肉切粗粒本意是好, 但肥肉切得太大粒, 油膩得有點可怕;蘿蔔糕味精較重;义燒飽OK;海龍皇腸粉蝦少了 (5隻) 又不太新鮮 (上次有7隻蝦&新鮮好味! 我上次分了7份人人有份, 所以記得)薑汁湯圓, 湯唔夠熱, 湯圓淋, 甜度OK其他? 算了 NO commemt la埋單, 8個人+ 1 個2歲小朋友, (我坐嗰枱) $400幾蚊 .... 我從來唔check 單ga, 不過我 "立" 到茶錢每位 $7. ...我記得 11點前埋單, 每位是 $3 的, waiter 說搞錯了, 他去改單. 這時另外3張枱已埋單了, 我 check 下佢哋D 單, 全部收了 $7 / 位 茶錢....要求 waite
蝦餃味精重了;
蘿蔔糕味精較重;
义燒飽OK;
薑汁湯圓, 湯唔夠熱, 湯圓淋, 甜度OK
其他? 算了 NO commemt la
埋單, 8個人+ 1 個2歲小朋友, (我坐嗰枱) $400幾蚊 .... 我從來唔check 單ga, 不過我 "立" 到茶錢每位 $7. ...我記得 11點前埋單, 每位是 $3 的, waiter 說搞錯了, 他去改單. 這時另外3張枱已埋單了, 我 check 下佢哋D 單, 全部收了 $7 / 位 茶錢....要求 waiter 搞清楚, .....搞了很久仍未弄好, 大家都趕時間啊 ! 我親自到收銀處去......發現:
1) 每位多收$4茶錢 (我的一枱付款前發現改了單)
2) 我坐的一枱連2 歲小孩是 9 人, 但收10 人茶錢
3) 其餘 3 枱 全部收 12 位茶錢 ( 只有一枱連小孩有12人)
部長見我在收銀處十分不禮貌地問我想點? 為什麼咁麻煩 ? 我請他確認人數, 他說他只是數杯....怪不得, 我坐的一枱多了兩套杯, 請人收也沒收.....
最後除了三位手抱嬰兒不用付茶錢外, 全數付茶錢, ok 無問題! 不過, 彩雲軒仍然多收了我們$124茶錢!
唉! 彩雲軒 さよなら !

2009-04-24