2018-09-25
去開深水埗就打算喺度食埋晚飯先走,挑選下選擇咗《弄•燒》,可惜係令我一試就算,唔會再嚟。19:15落單,19:35仍未送上任何食物。眼見店內約20個座位只有一半客人,根本完全唔明白點解。當時我係坐喺bar枱位置,能夠完全望到廚房內的情況,眼見有2位廚師好努力咁、好努力咁洗嘢,洗工具洗碟洗杯,而並非為客人煮食?好奇怪,明明距離關門時間嘅22:00仲有一段時間,真係有必要做大清洗,而唔係為客人先煮食?眼前嘅情況就好似已經last order準備收舖咁。19:40,終於見到其中1位廚師從凍櫃將串燒攞岀放於燒爐上,同時,比我遲嚟嘅另一枱客人已經有食物到,令到我不由得催促女店員,得嚟嘅反應係:嗰啲要燒,係要耐啲。我肯定佢知道廚師係啱啱先開始煮,並唔係一直「進行中」,其實佢態度真係可以好啲。19:45,枱上終於有食物。並唔係「嗰啲要燒,係要耐啲」嘅串物,而係稻亭烏冬,一個由落單起單,半個鐘先有嘅稻亭烏冬。真心講,食物的確好食。但問題係店員服務態度的確令我唔會再回頭!如果喺店舖未坐滿客人嘅情況下,都要等超過半個鐘先有得食;如果喺離關門時間仲有超過2個鐘已經見到廚房做清洗,就好似我嚟得唔係時候;如果等
真心講,食物的確好食。但問題係店員服務態度的確令我唔會再回頭!如果喺店舖未坐滿客人嘅情況下,都要等超過半個鐘先有得食;如果喺離關門時間仲有超過2個鐘已經見到廚房做清洗,就好似我嚟得唔係時候;如果等咗超過半個鐘先有食物上枱時,亦連一句「唔好意思」都冇,呢間食肆真係唔適合我再嚟。