2022-09-29
以前每次係日本經過Sukiya都覺得係普通大家樂大快活之類既快餐店,去旅行無謂虧待自己食快餐,所以無食過,直至同朋友去東京,落機好夜附近又無乜選擇,所以抱住填飽個肚無期望咁試左人生第一次。😍嘩!真係好好食,食材勁新鮮,餐入面既每款食物都整得好有水準,充份感受到日本人一絲不苟既精神,自此,呢間餐廳都成為遊日check points既其中一個option👍🏻琴晚食左旺角呢間Sukiya,一路食心入面只有3個字「無下次」,自問本身對食真係唔算好高要求,賣單$100有找都唔會有d咩期望,亦無諗過要同日本Sukiya比較,但都真係立即後悔浪費左人生排隊幫襯😤首先,我係蔥怪,見到張相d蔥多到肉都見唔到,毫不猶豫就叫左碗香蔥溫泉蛋牛丼,實物只可以講佢地完美演繹左圖片只供參考既偽術,d蔥仲少過食牛腩麵係咁耳加係面個d,我問店員,佢話加蔥要加錢,我放棄🫠牛肉方面,我已經叫最大既LL size,聲稱係double肉量,但都真係唔多,碗飯就好大,但d牛少到送唔哂成碗飯,肉汁又俾得少,成個飯無乜咪,同印象中既牛肉飯好唔同🤔飯粒係用珍珠米,但落得太多水,爛飯伴牛肉,浪費哂d珍珠米🤦🏻♂️加左$25五件炸雞,外皮
加左$25五件炸雞,外皮淋淋地一d都唔脆,肉質唔嫩滑,咬落去無油無汁勁乾,仲要沙律醬都唔俾,我最近自己加d食沙律既麻醬就算🫣
最後其實都有野抵讚既,店員安排座位迅速,有問必答,回應客人亦清晰有禮,食物上菜快得驚人,環境亦算舒適乾淨,堂食亦全部用外賣餐具幾衛生。
不過真係唔會再係香港食Sukiya…bye 👋🏻