2019-09-16 816 瀏覽
一間茶餐廳嚟講,佢個水吧位好重要, 水吧師傅除咗要奶茶咖啡 茄飲品之外仲要負責埋公仔麵、蛋治、西多士諸如此類咁嘅嘢,所以要去一間茶餐廳嚟講個水吧師傅就係最重要。今日我就去咗一間茶餐廳,佢個水吧師傅係完全冇料到,點解我咁講呢,因為我好簡單咁叫咗一個沙爹牛肉麵就知道。沙嗲牛麵,係茶餐廳嘅重要菜式,沙爹牛肉多數唔係由廚房嘅師傅煮,而係由水吧師傅做,我唔係喺度教煮餸,所以烹調過程我就費事講,只係講呢碗麵。沙爹牛肉,牛肉比「師傅」 搞到肉質輕飄飄又冇曬肉味,沙嗲味道好求其,又不著重沙茶味又冇花生味,味道又過鹹。最離奇就係連個公仔麵都煮唔好,麵嘅質地過硬,即係話都未煮得透。就連公仔麵都未煮好,咁嘅功夫就夠膽闖蕩江湖,呢個水吧師傅真沙膽,小妹更加佩服呢間茶記嘅老闆,夠膽請呢種水吧。