2008-01-10 6 瀏覽
前星期六兩人到附近找餐廳晚飯, 門口有名小生熱情拉客, 入去時7點過一點, 當時店內已有很多人. 餐廳地方少, 坐位卻排得密密的幾乎沒有通道, 還充斥了油煙味, 很難聯想到"地方優雅"四字.我們一人點了一個餐, 叫了客定食, 買相ok, 味道不特別好亦不算差, 價錢亦算合理.在我吃完最後一口飯及朋友處理他餘下半杯飲品時, 侍應問了我們是否要點甜品後, 就收了食具.趕客行動亦逐漸開始:放下一個"Reserve"牌;張賬單送過來, 問: “唔好意思, 張枱有人訂咗, 可唔可以埋咗張單先?”埋單後,門口的帶位妹妹大聲在門口向入面的同事說: “呢張枱(指着)有人等緊, 埋咗單未?”“埋咗”; “咁快0的set埋枱先”然後就來放好新的餐具.接着, 她再次向同事大聲通知: “係呀, 等緊呢張枱, book咗7:45, 而家就來8點”真的很有禮貌呢! 就像叫我們吃完就好“爛”. 如有時限請早說明, 我們一小時都未坐夠就被趕了.很沒趣, 我吃了什麼, 什麼味道也不記得了.

趕客行動亦逐漸開始:
放下一個"Reserve"牌;
埋單後,

很沒趣, 我吃了什麼, 什麼味道也不記得了.