2018-11-13 647 瀏覽
趁住姐妹生日,又可以一班人一齊聚下,想搵間靜靜地既餐廳好好傾下計~呢間CAFE隱藏左係太子花墟附近,唔細心留意可以連門口都會miss左~ 本身book左6點半,但我地早左到上去坐住先,環境好清淨亦都充滿茶藝氣息,呢間cafe日頭應該係比人品茶既地方~ 每張台上面都有D特式既植物擺設,睇得出店主好有心思去deco~主菜要6:30之後先可以落單~ 我地早左到就叫左2壺水果茶飲~ 台灣水果茶 : 味道酸,無咩茶味,但有水果香蘋果花茶:好重洋甘菊既味道,淡淡既茶香佢地既水果茶只可以Refill一次,所以飲完一壺先好叫refill啦~主菜既部分選擇唔算多,可能得一個廚師既關係,無辦法有太多option比人揀~最後揀左個菠菜汁煙三文魚意粉~ 個意粉texture幾好,有咬口,個醬都幾creamy~ 食多幾啖都有少少"膩"菠菜味道唔算太重,overall口味都ok,味道適中唔會太濃味!我覺得呢到既甜品先係重點! 叫左2個甜品,呢個係日式培茶芝士蛋糕~培茶味都幾濃,佢既芝士蛋糕係厚實個種,但又未到new york cheese cake咁~質感幾好,又唔會太甜,好順口!另一個係黑芝麻金磚,呢個芝麻味好

台灣水果茶 : 味道酸,無咩茶味,但有水果香
蘋果花茶:好重洋甘菊既味道,淡淡既茶香

最後揀左個菠菜汁煙三文魚意粉~
菠菜汁煙三文魚意粉

我覺得呢到既甜品先係重點!
叫左2個甜品,呢個係日式培茶芝士蛋糕~
質感幾好,又唔會太甜,好順口!
日式培茶芝士蛋糕

另一個係黑芝麻金磚,呢個芝麻味好濃好香!
質感有DD似Mousse cake,好滑加埋蛋糕底既餅碎~ 好夾好好味!
黑芝麻金磚

OVERALL 呢間CAFE既甜品非常值得一試,主菜味道OK可惜唔多選擇~
野飲就麻麻地一般啦,可以唔叫,因為佢都有水Serve~
不過上菜就真係好耐啦,等左差唔多成個鐘先有野食,不過小店人手唔多,都可以原諒既~
環境好靜好舒服,好岩一班姐妹傾計,值得再encore既地方~
2018-11-10
生日