FEAST (Food By EAST)

餐廳: FEAST (Food By EAST)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
Feast 聖誕節聚餐多,咁就梗係有餐係自助餐,上次食咗自助山,但質素強差人意😔,失望到連po都冇心情出,但今次呢間東隅係高水平嘅自助餐😋。 東隅位於太古城中心附近,入口係幾隱蔽嘅,由商場一入到去就已經係cafe嘅area。東隅N年之前我都去過兩次,裝修咗之後網上大讚佢嘅食物質素,又令我想去試試🤩。 當日係29/12,聖誕假嘅後兩日,去食午市半自助餐,每人$408🤑(可能因聖誕假關係 所以會貴D),人流唔算多,拎野食唔洗等,枱與枱之間嘅空間大,張枱又大,裝修雅緻,高樓底,成個用餐體驗都好好👍。 員工嘅服務態度有禮親切,穿著整整齊齊,食物Refill/上菜速度快(應該係話冇refill過),冇拖枱錢。餐廳以一字形式擺放食物,分類明確(除咗芝士),但名牌有D有有D冇,又亂咁放,呢點就要減分🧐。 評分:👍出眾👍👍very good(encore)👎no need to eatNo👎or👍可以拎/點,唔會伏(P.s.食物質素與你未來/之前嘅體驗可有不同,視乎當日出品) 冷盤 冷盤嘅選擇可以話係少,一眼睇哂,沙律有得自己撈,撈好嘅沙律有四款,都唔太hea整,有幾款cold cut同碟仔食物,壽司
Feast

評分:
👍出眾
👍👍very good(encore)
👎no need to eat
No👎or👍可以拎/點,唔會伏

冷盤

冷盤嘅選擇可以話係少,一眼睇哂,沙律有得自己撈,撈好嘅沙律有四款,都唔太hea整,有幾款cold cut同碟仔食物,壽司難得睇落靚仔,有想拎嘅意欲,但刺身得兩款😑,仲有切好咗,凍海鲜只有三款,餐廳好似想放棄呢part咁🥴。

凍海鮮

蝦:望落唔太吸引,好白又細隻,但好彩仲係鮮甜彈牙,蝦膏帶少少creamy😬。
青口:望落同樣唔太吸引,又好白,冇乜味,但未到disaster。
螺:入面有屎,質感黏中帶彈,但完全冇味。

cold cuts

煙三文魚:用紅菜頭醃過,食落偏甜,蓋過咸香,鮮嫰香滑,又有少少醋薑味,可encore👍👍。
Parma ham:望落有D啡,唔太新鲜,但唔係太瘦,有油香咸香👍。
滷水牛:片得好薄,唔韌,冇乜滷水味,筋位爽彈,食得過
cold cuts

酸薑皮蛋:皮蛋雖然唔係咁creamy,但下面嘅醋醃薑蒜幼細,蒜好香,好惹味👍
cheese board

芝士:放咗喺廚房區,上面係gouda,香滑奶香重,左面嘅偏向乾身,但唔係太咸太濃嗰隻,下面係mozzarella條,有嚼頭,較smooth,質素唔錯👍

壽司

立魚刺身(冇寫名牌):切得厚,彈牙有咬口,但乜味都冇👎
北寄貝:爽彈新鮮,唔係紙咁薄嗰隻
三文魚壽司:三文魚偏厚,鮮嫩普通,醋飯唔會太凍太硬,以自助餐黎講算係幾好😆

主菜

因為主食即叫即製,冇任何保温而整到D野淋哂/過熟/唔夠熱/水蒸氣搞到好水汪汪等嘅問題,但選擇只得四款,份量又細,只可食一round,但就確保到食物質素高,擺盤靚靚仔仔🤩🤩。

豬面頰:
擺盤用心,豬面頰只得三舊,唔抵,肉質未夠軟腍,偏向結實,肉味濃,有酥香,肥瘦均勻,有侍改進。
烤肉汁(啡色)偏甜,加咗蜜糖,温和,甘筍鲜甜爽口,黑蒜軟熟甜美,綠色嘅蓉有強烈嘅獨特風味(好似蒜),帶點微辛,smooth,好似係墨西哥辣椒🌶。

雞胸:

雞皮中心呈金黃色,微脆,難得會食雞皮,裏面肉質異常地極之嫩滑軟腍🤯,唔洗點咬(朋友覺得嫩到有D奇怪 我覺得正常),但雞味唔明顯。
薯蓉質感細膩,蒜香重,可有多些奶香,洋蔥仔甜蜜唔腥👍。

泰式黃咖喱:
泰式黃咖喱

賣相好靚,將平平無其嘅咖喱變得有食慾,聞落有椰香,温和惹味,香滑,偏甜,椰奶味重,脂香感高,可多些香料味(香茅九層塔)
入面嘅魚肉極級新鮮,水嫩,入味,配有好夾嘅栗木荀扁豆唔夾嘅番茄,羅勒葉👍

甜品:
大多用咗獨立碗碟仔盛著,買相非常之精緻,有酒店級水平,並非酒樓級水平😅,大部份都係一口size,可以試到好多款式,雪糕三款都係自家製,但我就冇試到
自家製雪糕

desserts

焦糖燉蛋:可介定酒店甜品大致上既水平係點係,考牌菜,呢個的確係高質,有原粒雲呢拿籽👍
Tiramisu cake:用咗個鐵杯裝著,只得一層Marscopone cheese,可可粉同lady finder/cake,Marscopone輕盈香滑,下面lady finger浸得好耐,有cold brew/咖啡酒Kahula 香味,但個人認為浸得太耐,碗底好多水。👍
檸檬蛋白撻:外層用火鎗燒過,食落沙沙地,偏甜,同下面酸甜光滑嘅檸檬吉士醬配搭得幾好👍。
綠茶mousse:mousse最底埋藏咗個抹茶蛋糕,mousse好rich,唔甜,茶葉味濃中帶苦,抹茶控黎到呢度一定食爆👍👍。
Macaroon

Macaroon:唯一失手之作,蛋白外層過脆,小硬,焗得太耐,碎哂👎

總結:坐得舒服,環境雅緻,服務良好,但選擇好少,鐘意食海鮮壽司任食熱嘅人未能滿足,食物質素中間水平,冇任何放唔入口嘅野,見到餐廳有用心去擺盤同整甜品,連茶選用嘅牌子都好正(仲有自家製薑茶)😲,可推介呢間,食過呢間嘅人歡迎留言討論吓你嘅用餐體驗👇。
cheese board
泰式黃咖喱