星期六約咗朋友喺荃灣行街,見天氣咁熱就想食下辣,連鎖米線食都厭,路過海壩街見到麻辣風雲就同朋友入左去試下。一坐低姐姐就好快手放低menu同水,見我地第一次幫襯,仲簡單介紹米線款。湯底可選清湯、小小辣、小辣、中辣、大辣和勁辣。配料分 $6、$8及$12, 約 三 十 多款。我就揀左中辣小窩米線,餸就揀左竹笙、臍肉同魚腐,加多碟生菜。作為雞翼忠實fans嘅我,未揀好米線之前其實就俾各款麻辣小食吸引住,特別係黃金雞翼,點多左幾款試下。大大碟涼拌手帕青瓜率先送到,加入特色川醋和蒜粒而成,酸酸辣辣開胃惹味。麻辣豬耳麻辣得嚟,又夠咬口,品錯嘅小食。我就揀左中辣小窩米線,餸就揀左竹笙、臍肉同魚腐,加多碟生菜。湯底酸辣夠味,米線爽滑又煙韌,臍肉大小適中,竹笙同魚腐盡吸湯底味道。黃金雞翼高度推介,皮香惹味,肉質嫩滑,咸蛋味濃郁,食多幾隻都無問題!涼拌皮蛋辣汁同辣油分量啱啱好,味道層次豐富。涼拌牛𦟌配以川風香辣汁,新鮮同爽口彈牙。特色飲品「荔枝特爽」以清甜荔枝味配搭冰涼梳打和耶果,絕對係解辣消暑之選!鐘意食米線,不妨一試!

麻辣豬耳麻辣得嚟,又夠咬口,品錯嘅小食。

涼拌皮蛋辣汁同辣油分量啱啱好,味道層次豐富。

涼拌牛𦟌配以川風香辣汁,新鮮同爽口彈牙。

鐘意食米線,不妨一試!
2020-06-20
午餐