2018-09-12
高級日本料理, 總係驚喜一浪接一浪。因為今日係糧頭, 所以豪一豪佢!(個個香港人都係咁架啦。)餐廳岩岩新開張, 野食應該會更加好味。(我心諗) 裝修就唔講啦, 睇相見到咁囉。枱面個紙鶴形筷子架好靚, 真係想唔小心俾佢飛走。每枱顧客都會奉上, 三道飯前小食。沖繩豚肉炒苦瓜 $108老婆鐘意食苦瓜所以嗌, 因為我無食所以唔評論。佢話煮得好好, 有80分。梅刺身 $388食返啲自己叫既野食, 日本料理嗌刺身是常識吧!有拖羅、金目鯛仲有兩個唔記得名啦.....食啦!仲諗。刺身其實無分好唔好食, 應該話新唔新鮮。魚油好豐富, 脂肪分佈都好平均, 有少少入唔即溶即感覺。因為厚切關係, 口感非常厚實, 鮮味留係口腔入面既感覺令我好滿意。大蝦無花果伴生菜沙律 $128又係熟食又係沙律。串燒併盤八本 $268熱辣辣既串燒, 岩岩好二人份量。比較令我印象深刻既係牛肉同京蔥串燒(可能因為我鐘意食牛掛)。牛肉表面鋪咗蒜同蔥, 零舍惹味。而京蔥就非常新鮮爽脆。張兩樣野同時放入口, 牛肉既惹味再加上蔥既口感, 食到停唔到, 但可惜得幾啖。甜品s(因為係眾數, 所以要加s) 以為會好甜好甜仲有好甜。喜出望外, 尤其
每枱顧客都會奉上, 三道飯前小食。
沖繩豚肉炒苦瓜 $108
梅刺身 $388
大蝦無花果伴生菜沙律 $128
又係熟食又係沙律。
串燒併盤八本 $268
甜品s(因為係眾數, 所以要加s)
以為會好甜好甜仲有好甜。喜出望外, 尤其係紅豆蓉, 出自紅豆本身既甜味非常香甜絕無加工, 明顯唔係本土貨色。
總結:新開張日本料理, 果然非常有水準。刺身、串燒、甜品, 賣相、味道等都配合得宜。但係食完今餐又到糧尾啦。