2011-05-20 3479 瀏覽
以前都唔知呢間店係餅店。因為個店面好華麗,我一直以為係一間結婚用品或wedding planner 之類的店,直到今年生日。因為老公趕唔切收鋪前去攞蛋糕,唯有叫我去攞自己的生日蛋糕。因為我冇單又會比預定時間早到,所以我出門前打比店家問明,聽電話個女士好斯文,好nice。直至嗰刻我都唔知我要去的就係呢間店,尤其是附近都有幾間出名的餅店,我以為係另一間,到車到門口,我仲問司機間餅店响邊,邊度有餅店,佢就指住呢度個門口,我半信半疑咁推門入去,因為當時兩位店員都有其他客人,我就四圍望下,入面有幾個人咁高的大型蛋糕外,店的一角有個餅櫃,放滿咗一排排好靚好精緻的迷你蛋糕,睇返之前的食評 (即係啱啱) 我先知呢D迷你蛋糕就係佢地的cup cake,因為靚得太緊要,同有好多唔同款,我以為佢哋係假架~ 我以為嗰D只係sample,即係食店嗰D dummy。真係失禮嘞其實都等咗十分鍾有多,但店內個氣氛,我趕趕地時間都唔好意思打斷人哋去催,我當時心諗仲有我入門時己經有另一個客人等緊,都唔知要等幾耐添。好在呢個時候其中一個店員(老細?)忙完過嚟問我有咩幫到我,我同佢講我想攞蛋糕佢就知道我係邊個,我諗佢就係聽電

其實都等咗十分鍾有多,但店內個氣氛,我趕趕地時間都唔好意思打斷人哋去催,我當時心諗仲有我入門時己經有另一個客人等緊,都唔知要等幾耐添。好在呢個時候其中一個店員(老細?)忙完過嚟問我有咩幫到我,我同佢講我想攞蛋糕佢就知道我係邊個,我諗佢就係聽電話嗰位女士。

當佢攞個蛋糕出嚟時,我一望到即刻心諗(係咪應該用從心讚歎貼切D呢?) "好靚呀<3"~ 唔知佢有冇發現我雙眼發光嗰一吓呢?

但我保持冷靜同佢講個蛋糕好靚,表示OK,呢位女士就一邊同我傾偈一邊將個蛋糕入盒包好。可能佢哋平時D蛋糕要多D空間去保存/保護蛋糕上的裝飾,雖然我個蛋糕只係一磅,但造"帽邊"個底令佢整個底大咗,所以我個盒好大,唔知以為我買咗個5磅的蛋糕
。好在咁啱嗰日清咗個雪櫃,但個盒個高度我要攞出一個層格先放得入。

因為個蛋糕款唔係老公揀而係落單的女士話幫佢設計,所以切蛋前全屋只有我見過吓個蛋糕, 我打開個盒前同佢哋講我個蛋糕靚得好緊要,但當時我形容唔到個樣比佢哋聽(因為我都望咗一望),到個盒打開一刻,全家人都嘩咗出嚟

一層過的圓型蛋糕墊响一張圓型的硬咭上,但唔係放响正中,放過咗少少,做到一頂禮帽咁樣。全個蛋糕同墊住的硬咭都鋪咗一層淡粉紅色的忌廉,再响上面用白色忌廉唧咗好似古典/歐式牆紙/窗簾嗰d "S" 花紋,圍住個蛋糕係一條1吋多闊的紫色"絲帶",條絲帶的質地好似細路仔玩嗰d泥膠咁,上面壓咗好清晰的花紋,其實呢D"泥膠"係用咩做呢? 仲有好多同"紫色絲帶"一樣質地的彩色小花"隨意"咁鋪响"帽"上面裝飾。前面的"帽邊" 上放咗大大塊絲帶形狀的白朱古力牌,寫齊咁多個人名,日期同個message, 足足三大行字。

到食蛋糕嘞,因為佢咁靚,我好鄉里咁諗住都係好睇唔好食多,點知入面係一層又一層的朱古力蛋糕同朱古力夾心,層朱古力夾心係好似好多脆米的甘脆朱古力咁,唔太甜,又勁朱古力,真係冇諗過個蛋糕原來睇得又食得,真係好surprised x 2!

無論造型,味道,包裝以致服務都令我哋滿意滿分,我覺得絶對超值
。嚟緊下個月囡囡生日,諗住再定一個立體蛋糕攞去學校比佢開生日會,所以上嚟想搵返個電話問下應該幾時落ORDER。睇到其他食評的相,先知原來佢哋的CUPCAKE都已經咁靚,我諗我會改訂CUPCAKE比佢哋一人一個,唔洗切餅分餅,又可以有好多唔同款式同試到唔同味道。到時一定逐個影靚靚相再post上嚟。
2011-04-12
外賣自取
$275 (其他)
生日