2023-01-04 399 瀏覽
唔係朋友介紹都唔知水星街有餐廳仲要係食生蠔龍蝦鋪頭座位不多, 睇佢地包外賣既準備同埋純熟度應該都唔少到會訂單入去到鋪頭除左見到一大盤生蠔同刺身準備打包之外, 仲聞到好香龍蝦味就係呢刻決定好要食咩啦!生蠔排好由淡至濃既口味,仲推荐我地一定要食埋殼入面粒帶子先嚐到生蠔最甜美既部份Tia Maraa Pearl5款中最細隻, 海水味相對冇咁重鍾意食蠔但口味無咁重既可以揀呢款Speciales Lambert - No. 2個人黎講最鍾意呢款法國生蠔, 礦物味重DKrystale - No.2鮮甜可口,帶蘑菇同榛子味Tarbouriech Oyster (Pinky) - No.2鬆脆肉質, 並帶有甜味生蠔味濃郁Gillardeau - No.2最大隻既一款, 相對肉質都最肥大最結實法國藍蝦 French Blue Prawn肉質軟糯, 近蝦頭位置仲有d膏北海道活赤貝 Ark Shell非常新鮮爽脆, 咪睇佢紅紅地咁但少少唔舒服既腥味都無北海道帶子 Scallop係珍寶級, 好大隻鮮甜既味道, 回味至今 海鮮🦞超級新鮮衛生,連有腸胃敏感既我食完少少不適都無👍🏻蒜香芝士龍蝦多士一上菜覺得係XL
唔係朋友介紹都唔知水星街有餐廳
仲要係食生蠔龍蝦
就係呢刻決定好要食咩啦!

Tia Maraa Pearl
5款中最細隻, 海水味相對冇咁重
鍾意食蠔但口味無咁重既可以揀呢款
Speciales Lambert - No. 2
個人黎講最鍾意呢款
法國生蠔, 礦物味重D

Krystale - No.2
鮮甜可口,帶蘑菇同榛子味

鬆脆肉質, 並帶有甜味
生蠔味濃郁

Gillardeau - No.2
最大隻既一款, 相對肉質都最肥大最結實

法國藍蝦 French Blue Prawn
肉質軟糯, 近蝦頭位置仲有d膏

北海道活赤貝 Ark Shell
非常新鮮爽脆, 咪睇佢紅紅地咁但少少唔舒服既腥味都無

北海道帶子 Scallop
係珍寶級, 好大隻
鮮甜既味道, 回味至今

海鮮🦞超級新鮮衛生,連有腸胃敏感既我食完少少不適都無👍🏻

蒜香芝士龍蝦多士
一上菜覺得係XL SIZE既 普通西餐小食咁.以為中伏
點知食落龍蝦肉好甜, 除左蒜香仲有好香洋蔥味
多士夠乾身夠脆

龍蝦忌廉意粉
超級超級香.而且龍蝦肉好多
食食下味道有D似濃厚版中式酒樓既龍蝦伊麵味
會令人想ENCORE再黎既一碟意粉!!
2023-01-03