2019-12-03
想食有質素啲又大眾化價錢嘅打邊爐,我會揀吞pop,尋晚就上左太子近旺角嗰間;招牌螺片濃雞湯鍋($98)香濃雞湯味重,鍋內有多件秀珍菇及BB螺仔,BB螺仔好爽口,秀珍菇吸哂雞湯及螺嘅鮮味,未開始打邊爐,已經飲左三碗雞湯。自制韭菜餃 ($68),一客有八隻,每隻包得大大隻,韮菜豬肉餡塞得滿滿,味道唔過鹹,原材料香味,鍾意韮菜就要試吓啦。羊肉片 ($88),卷狀上碟,呢碟比較偏向多油脂,羊肉與羊脂如太極☯️白紅分明,肉質鮮嫩,羊脂微微煙韌👍🏼菜菜籃($70),好田園feel,有唐生菜、白菜仔、金菇、鮮冬菇、秀珍菇,抵食。出前一丁 ($24),有時OT肚餓,會用三、四蚊買嘅品牌,呢度就用二十四大元,實在感到有點豪,但最後唔食返個邪澱粉質做終結,我怕今晚瞓唔著😆