2018-06-01
同老公兩公婆係灣仔揾野食,老公由其喜愛日本拉麵,剛諗起之前有個朋友講過話有間係灣仔近喜帖街附近嘅神虎拉麵店,今晚就順路去食。離遠已被大大燈籠吸引。門外已經有人安排入坐,內裡裝修整潔但同我想像有點不同。兩個坐低之後就睇下點餐紙同埋問下店員邊樣拉麵最受歡迎囉,佢地以虎紙做膽,以元虎為主打,不過亦有多款唔同口味嘅拉麵,小食同飲品選擇。我選左海老虎湯底係用上蝦白麵豉,拉麵面還鋪滿櫻花虾,叉燒,肉丸,木耳當然還有正宗拉麵啦, 麵質彈牙爽口配濃湯無得輸。先飲一口湯,簡直好似幾百斤虾淆製出來。老公選擇元虎+ 精選配料(要另加$32) ,不過值得的,元虎以超濃豬骨湯基本已有叉燒,木耳,肉丸。而另加紫菜,厚切燒腩肉,附味筍同極流心嘅流心蛋,我更加鐘意佢嘅厚切燒腩肉,煮得入晒味又嫩口,油脂分佈適中又有層次口感,我最為欣賞。還叫左款小食- 唐揚雞塊金黃香脆炸雞塊,見到覺得乾乾咁,食落真係脆扑扑肉嫩多汁,店員話係用上雞脾肉,所以特別嫩滑好味。價錢合理,性價比高!
我選左海老虎
還叫左款小食- 唐揚雞塊
價錢合理,性價比高!