2008-11-15 30 瀏覽
友人話今年D大閘蟹套餐平咗好多, 又好好食, 心思思想試吓. 我覺得食蟹有好多選擇, 例如蟹粉小籠包, 蟹肉意粉,自助餐長腳蟹…等等, 乾手淨腳, 唔明白點解D人鍾意食鬼咁麻煩的大閘蟹, 所以做咗少少功課先去食大閘蟹套餐.點解食蟹?中醫認為蟹有散瘀血, 解漆毒,通筋絡,抗結核, 續筋骨和催產下胎等功效.(註1)什麼人唔好食蟹?蟹不可與柿子同食, 容易引發腹瀉. 脾胃虚寒者應少食.胃痛,傷風,感冒, 易過敏者, 患有冠心病,高血壓,動脈硬化亦不宜多食. (註2)再睇吓食評, 就決定去東海食個$288大閘蟹套餐:蟹粉蒜茸包: 每人兩片, 幾得意蟹粉小籠包: 每人兩個, 皮薄 鮮甜,.有肉汁, 令人回味!濃湯巴楚菇燉翅: 有花膠, 有翅,加埋幾寸長, 非常美味.大閘蟹 :-每人兩隻, 肉質新鮮, 唔加任何調味,也很滋味. 津白:腍得有少少爽.一掃而空.牡丹蝦手打烏冬 : 公仔麺味精湯底, 完全唔掂. 我提議菊花茶烏冬(熱食)或者花彫酒烏冬(涷食), 配合時令. 又有創意 薑茶芝麻湯丸:夠薑, 定能驅寒.蟹粉小籠包一隻賣$25, X4 = 100, 大閘蟹一隻賣$90, X4 =360,
點解食蟹?
什麼人唔好食蟹?
再睇吓食評, 就決定去東海食個$288大閘蟹套餐:
蟹粉蒜茸包: 每人兩片, 幾得意
濃湯巴楚菇燉翅: 有花膠, 有翅,加埋幾寸長, 非常美味.
津白:腍得有少少爽.一掃而空.
牡丹蝦手打烏冬 : 公仔麺味精湯底, 完全唔掂

薑茶芝麻湯丸:夠薑, 定能驅寒.
蟹粉小籠包一隻賣$25, X4 = 100, 大閘蟹一隻賣$90, X4 =360, ….所以計吓數就知道大閘蟹套餐抵食啦.
菜式好似唔係好多, 但食吓等吓( 食完一個菜才上下一個菜) 足足食咗三個鐘, 仲好鬼飽呀!
(註1 & 2 : 食在凡間, 朱振藩著)

幾得意的 蟹粉蒜茸包
非常美味的濃湯巴楚菇燉翅
唔加任何調味,也很滋味!
公仔麺味精湯底, 完全唔掂!
幾得意的 蟹粉蒜茸包
非常美味的濃湯巴楚菇燉翅
唔加任何調味,也很滋味!