2023-12-28 157 瀏覽
適逢佳節 梗係要食餐好嘅 不過我就唔係揀食西餐 而係嚟咗飲茶🫖 呢間中菜係位於酒店入面 要經酒店大堂先去到正門 餐廳裝修都非常典雅同有空間感🤩前菜 蕎麥茶首先會有每位一件嘅合桃酥 呢個迎賓小食都可以話係誠意十足😗 酥脆而不膩 而茶方面我就揀咗蕎麥茶 係茶樓比較少見嘅口味 餐廳仲有準備三小碟 有豆瓣醬 琥珀合桃同XO醬 可以配上點心食🙊高湯海參灌湯餃非常推介呢個灌湯餃🥰 高湯清清地 味道唔會好鹹 灌湯餃入面非常足料 仲相當大隻架 食到有鮮蝦同瘦肉 最緊要嘅係旁邊仲有海參😛 令成個點心高貴咗好多🥟蟹粉小籠包呢隻小籠包都幾大粒🍲 咬開嘅湯汁唔算好多 但係見到有好多橙黃色嘅蟹粉 食落都好鮮味😙 可以話係皮薄餡靚花膠珍珠雞未食之前要先讚佢嘅包法👍🏻 非常易開 拎走竹籤後 荷葉就好輕鬆可以攤開 糯米又唔會黐住啲荷葉 可以好Elegant咁食完呢一個珍珠雞🤣 珍珠雞味道幾入味 中間仲有片花膠 咬落仲膠質 非常養顏蜂巢海鮮芋角呢個芋角擺盤精緻 好鍾意佢嘅外層好酥脆 咬開脆卜卜嘅外層入面有一層芋泥 在入面就有周打濃湯嘅忌廉喺入面🫢 原隻鮮蝦腸粉腸粉已經切開咗六件咁上 每件入面都包裹住一隻好大嘅蝦同埋翠玉

前菜 蕎麥茶

蟹粉小籠包

蜂巢海鮮芋角
蜂巢海鮮芋角

原隻鮮蝦腸粉
腸粉已經切開咗六件咁上 每件入面都包裹住一隻好大嘅蝦同埋翠玉瓜 令個口感冇咁單調 鮮蝦入口彈牙🦐
原隻鮮蝦腸粉

古法馬拉糕
原籠馬拉糕真係好豐富 黑糖味道清甜 咬落口仲好鬆軟 絕對唔會太滯🤓 啱晒一家大細分享嚟食
古法馬拉糕

桃膠紅棗燉雪耳
食完咗多高質點心 點少得個甜品作結呢 呢個甜品有好養顏嘅桃膠 飲落味道清甜 女士一定要食🤤
桃膠紅棗燉雪耳

呢間中餐真係好高質 確實有酒店嘅水準 好欣賞呢度精緻嘅點心 仲坐得好舒服 佳節約親朋好友嚟食返餐好嘅就啱啦😍