2023-03-12
朋友推介去試呢間「辣雞製造」,佢係一間酒吧餐廳,位於大角咀嘉善街地鋪。除了有室內位置,亦提供有露天座位。餐廳環境及氣氛都非常不錯,內外都有打咭位,可以食野兼打個靚咭。食物方面有各款特色小食:冷盤小食、特色小食煲、脆炸小食及懷舊小食。另外有令我非常感興趣嘅《一口蠔》($148/6隻),共有六款酒配搭選擇。至於主食有招牌《皇牌汁爆烤雞》($288/隻)、《火焰紅酒燴羊膝》($238)、《西班牙爆脆烤乳豬》($328),由於數量有限及製作需時,所以記得必要預訂。最後仲有三款甜品供應,可謂非常全面。此外,更有半自助午餐,都只係$88/Head,非常超值。至於飲品方面,都頗有心思,客人可「Make Your Own Drinks 」,自己可以選搭不同汔水、果汁、烈酒或水果,非常有趣。其他有 Classic Cocktail、Mocktail 、Red Wine 、White Wine、Beer 等,至於吾飲酒嘅朋友,亦可以選擇coffee & tea 。朋友千叮萬囑一定要試烤雞,所訂枱時已經預訂一隻烤雞。聽店長介紹呢隻《皇牌汁爆烤雞》需最少早一晚醃製及風乾,然後再等客人到達後才即時烤焗。上枱是熱
最後仲有三款甜品供應,可謂非常全面。
此外,更有半自助午餐,都只係$88/Head,非常超值。
上枱是熱辣辣,大概抖5-10分鐘後起動,果然烤雞勁爆汁,入口肉質爽彈及超嫰滑,雞皮則香脆惹味。餐廳會提供手套、濕紙巾及較剪,亦有十款不同特色醬汁及辣粉供調味食用。果然係一隻令人一試難忘嘅正雞,推薦必試。
皇牌汁爆烤雞
另一必試嘅一定係一口蠔,我選了《白酒一口𧐢》,$148有6隻,價錢確實不貴。當生蠔遇上白酒,兩者味道即刻互相提升。一啖入口,白酒令蠔更鮮味,如果喜歡食蠔嘅朋友一定要試。
白酒一口𧐢
《炸魷魚咀》($68),呢個都驚喜,第一次食到咁大粒魷魚咀,份量頗多。表面脆粉不厚,炸至金黃香脆,配上鮮檸檬汁及酸辣醬,粒粒香脆彈牙,香口惹味,送酒一流。
炸魷魚咀
《焗忌廉芝士菠菜》($48),菠菜焗製時間恰好,菜保持嫰綠不老。配搭忌廉芝士汁,健康好味。
焗忌廉芝士菠菜
本來想試《香辣鮮雞雜煲》($88),可惜當天售罄,所以改試咗《香辣雞腎》($48),用泡椒、花椒等醃製,開胃小食。
香辣雞腎
餐廳更有辣粉、辣醬供客人選購。特設 15:00 - 20:00 Happy Hour 時段,指定飲品可享有 Buy One Get One Free,收工後仲趕得切嚟飲香幾round ,順便食埋隻烤雞添。