2022-11-04
最近呢一兩年打得火熱的元宇宙,最先讓我有概念的是社交平台變Meta 和 Nike打造大量虛擬Nike商品如運動衣與運動鞋來加入元宇宙~所以在我的認知層面 我以為元宇宙是只能活在虛擬世界中,沒想到現在連實實在在的餐廳也廳進軍元宇宙的世界,實在是太新奇太有趣~(好想講返句 真係好意外好驚喜啊haahahaaa)首先一定要讚下個裝修 整個餐廳以黑銀灰色為主,加入大量不同的圖形與線條,再配上不同燈光設計,整個氛圍既科幻又神秘,真的有種走進元宇宙未知世界的感覺~而餐廳的空間感超大,枱與枱之間相隔很遠 是在香港很難遇到的情景,讓我們可以暢所欲言之餘又唔怕騷擾到別人,,整個體驗超輕鬆超放心~~亦因為元宇宙主題,所以餐廳大玩fusion菜式 很多從來沒想過會match埋一齊既配搭通通出現左係menu到,每次新菜上吃的第一啖真係有抽肓盒的感覺 超有驚喜又好吃~ 最讓我期待既係腐乳卡邦尼意粉!雖然本人好中意食腐乳撈飯,但總係抱住可能會中伏既心去叫呢個意粉hahahhahaa 一上碟超濃烈腐乳味,以為自己真係中伏,但一擺入口竟然出奇地夾,好特別又好好食,完全唔會搶左卡邦尼既味又唔會好重口味,係最出乎意料之外
亦因為元宇宙主題,所以餐廳大玩fusion菜式 很多從來沒想過會match埋一齊既配搭通通出現左係menu到,每次新菜上吃的第一啖真係有抽肓盒的感覺 超有驚喜又好吃~ 最讓我期待既係腐乳卡邦尼意粉!雖然本人好中意食腐乳撈飯,但總係抱住可能會中伏既心去叫呢個意粉hahahhahaa 一上碟超濃烈腐乳味,以為自己真係中伏,但一擺入口竟然出奇地夾,好特別又好好食,完全唔會搶左卡邦尼既味又唔會好重口味,係最出乎意料之外既~ 然後就到玩味超重既花生咸蛋黃雞翼 同 冬陰公粟米 都係完全超天馬行空的配搭!
之後再叫左兩杯奶昔同scone做甜品 好少可見到有開心果奶昔 有join開心果關注組既我表示好幸福~而scone又係一大驚喜 好少有西餐廳會有scone做甜品 仲要熱喇喇咁上碟 外脆內軟 好好食 聽侍應啲scone好似係佢地自己親手搓架 誠意100分~~
呢間餐廳主題新穎 啲菜式又match得特別又好食 唔止Igable仲食able!hahhahah真係超適合中意嘗鮮既朋友仔 會有好多新體驗, 又可以同三二知己開心暢談~