2023-11-22
之前喺舊鋪幫襯過幾次,今次第一次去銅鑼灣新店!去到之後覺得地點都幾方便,喺cubus25樓,而且環境靚左同大左好多,坐得好舒服,睇得出有用心裝修!老闆仲話呢到夜啲原來有得唱k,仲齊歌過neway, redmr,好特別,k房都唔洗去喇!水雲草,草麵豉蜆肉- 水雲草(突燈問左叫咩名,不過唔知有無聽錯)好清新,酸酸地好開胃!蜆肉都好好味!白子- 第一次食白子,見個樣好似腦就有啲驚驚地,點知食落發現勁好食,好juicy,有驚喜!深海池魚- 池魚輕輕網燒過,勁香口,配上洋蔥同木魚碎,好夾!食完魚後仲有粒醬漬楊梅可以清一清味,再食下一道菜!沙甸魚同秋刀魚- 沙甸魚輕輕煙燻過,而秋刀魚就配上雜沙律菜,有菊花、西蘭花苗、薑花等等,一啲都唔腥,好食!岩手縣大船渡生蠔- 隻生蠔勁肥美同好甜,上面仲有少少酸汁啫喱同金箔,令到個味道再有層次啲,昇華咗!磯煮鮑魚配肝醬- 每次黎都好期待食呢道菜!鮑魚好彈牙同香甜,再配上特製肝醬,100分!慢煮鮟鱇魚肝- 上面有少少七味粉,好香。師傅話臨煮之前用牛奶浸過佢,唔怪得咁甜啦!拖羅生死戀- 用紫菜天婦羅夾住中拖同大拖,外脆內軟,勁香口!!佢本身入面仲會夾紫蘇葉,因為我頂
水雲草,草麵豉蜆肉
白子
深海池魚
沙甸魚同秋刀魚
岩手縣大船渡生蠔
磯煮鮑魚配肝醬
慢煮鮟鱇魚肝
拖羅生死戀
- 用紫菜天婦羅夾住中拖同大拖,外脆內軟,勁香口!!佢本身入面仲會夾紫蘇葉,因為我頂唔順紫蘇葉隻味,師傅特登為咗我拎走佢,如果有人唔食紫蘇葉都可以同師傅講定先。
燒吞拿魚鮫
- 呑拿魚就食得多,燒呑拿魚下爬就真係第一次食。食落香脆可口,本身都好夠味,如果覺得太濃味仲可以加上蘿蔔蓉同青檸中和,適合唔同口味嘅客人。
之後就有幾貫壽司,有鰤魚壽司、赤貝壽司、醋鯖魚壽司、海膽杯、甜蝦杯配龍蝦膏雪糕,我其中最鐘意海膽杯,勁清甜,好想再encore呀!!!
食完壽司之後可以因應飽肚程度揀要烏冬定湯,我揀左湯,係好甜嘅魚湯,食完好滿足!最後仲有甜品,係識變色嘅甜品!!係個好完美嘅ending!
整體!大滿足!