餐廳: 大班樓
資訊:

2022-06-01 723 瀏覽
Booking 爆滿的大班樓,終於捕到有位!門面普通,裝修樸素,但非凡嘅廚藝讓這間餐廳上了今年度「亞洲五十最佳餐廳」選舉的第五名。真是不簡單!當日試咗他們的套餐,因為咁難book位,諗住一次過試多幾款他們的招牌菜。食到飽飽濟濟,可能有啲貪心咗😝。前菜是大班樓子薑皮蛋,但待應話無晒子姜,問我哋轉唔轉前菜。我哋選擇照要皮蛋。皮蛋晶瑩剔透,皮蛋黃係流心嘅,我第一次試,好香,好好味。老陳皮五香牛肉好香口。另一半則覺得個汁醬不均勻,同埋味陳皮味可以再重些。超欣賞這個蜂巢芋泥煙鴨盒(左)尤其係個脆皮,炸得非常之鬆脆,食落口感好正👍🏻,係今餐其中一個深刻的食物之一。 金錢蟹肉香菇盒(右)都好鬆脆可口,但有一些普通。老火靚湯好清甜,好足料,包括有花膠同烏雞,冇得輸。雞油花雕蒸大花蟹配陳村粉係我萬眾期待嘅菜式,由賣相至味道都沒有令我失望。我哋兩個食到津津有味。侍應收碟嘅時候,話第一次見到隻碟食清光,乜都冇。🤣 之前見有YouTuber話花雕味太重,食不出蟹的鮮味。我親身試咗之後,就不同意。可能我本身喜歡花雕的香醇味道,用得啱啱好,有酒嘅香味之餘,亦帶出蟹嘅鮮甜。啲陳村粉用嚟朔晒啲汁,簡直係完美的配搭!對
Booking 爆滿的大班樓,終於捕到有位!

大班樓皮蛋

老陳皮五香牛肉

前菜

老火靚湯好清甜,好足料,包括有花膠同烏雞,冇得輸。
老火靚湯

雞油花雕蒸大花蟹配陳村粉係

對話肉桂糖醋排骨有些期望的。本身喜歡鹹鹹酸酸味道的我,覺得個話梅味不夠出。
話肉桂糖醋排骨

食咗咁多肉,來個魚湯浸絲瓜來中和一下。魚湯很鮮甜,喜歡飲魚湯的朋友可以試吓。
魚湯浸菜苗

去到三蝦炒飯時,已經飽到郁唔到,只試咗一少啖,其他打包。炒得很乾身,很喜歡鮮蝦、蝦乾及蝦膏的這個配搭,鹹鹹香香幾好食,就算已經飽到上心口都覺得好味。只有一個小小的挑剔,就係覺得偏油咗一點。純粹個人口味。
三蝦炒飯
去到甜品時間,好彩份量很袖珍。我特別喜歡那杯生磨杏仁茶,好香滑,連埋蛋白一齊食提升層次感。杞子雪糕方面,我本人覺得太重奶味,因為本身唔受得奶的味道,食咗兩啖就要麻煩另一半幫我清埋。當然有一半原因係因為已經太飽了~
甜品

全餐坐得舒服,服務亦很好。
2022-04-29
大班樓皮蛋