2018-10-25
前排感冒沒有胃口食野,現在好返好多立即搵朋友約食飯!!當然係食我最鐘意的日本料理啦!!我們選擇了以前舊公司附近人氣很高的七福神!!這裡有很多梳化卡位,坐得舒適又唔擠迫,空間十分寬敞,有一排窗口可以望到街景,光線又充足,環境不錯!主餐牌本身已經好多選擇,再加上其他推介的餐牌,諗食邊樣都諗了好耐!經過一番爭扎,最後我們將想食的食物名和數量寫在點菜紙上交給職員就開始等開餐!!首先來到係我最期待的<石鍋燒香辣大蝦海鮮手打烏冬> 石鍋周邊熱騰騰出哂煙,還發出"啪滋"的聲音!!香味撲鼻!!石鍋裡最搶眼一定係有筷子般長的大蝦!蝦肉鮮甜,彈牙爽口,湯底有少少辣味,令人胃口大增!加上青口,帶子,魷魚等海鮮,確實色香味俱全!!<北海道鍋燒蠔仔粥> 另一熱騰騰美食!!鮮甜味十足的蠔仔新鮮又大隻,帶出粥豐富的海鮮味道,加上粥的口感濕濕嗒嗒易入口,非常好味!<芝士焗天火蠔> 蠔肉肥美香甜,沒有腥味,面層覆蓋著芝士,焗至芝士變金黃色,淋上檸檬汁,十分滋味!!<魷魚鬚唐揚> 每條魷魚鬚都很粗身,彈牙有咬口,不會太韌,加上麵包糠,口感不錯!!<軟
<軟殼蟹手卷> 軟殼蟹大大件,沒有厚炸粉,炸得很香脆,可以食到蟹的味道,淋上沙律醬更加惹味!!
<嚴選串燒五品盛> 有雞中翼,豬頸肉,冬菇,雞軟骨,小青椒!!雞中翼,豬頸肉和雞軟骨都燒得很入味很乾身! 外脆內軟,香口不油膩!!冬菇鮮甜可口,肉質厚實,菇味濃郁!小青椒燒過後更加香甜美味!
<七味軟殼蟹卷> 軟殼蟹很多肉,炸得香脆,份量不少,配上沙律醬和蟹籽一齊食,配搭不錯!
<芝士燒天婦羅蟹腳卷> 鬆脆香口的天婦羅蟹腳被厚厚的芝士包住,上面放上三文魚籽,既邪惡又好味!
<七福神卷> 內裡包含蟹柳,漬物,肉鬆,卷物內因為有漬物,酸酸的味道刺激食慾,令人胃口大開!!
整體來講,餐廳環境和食物質素都很高,令人有一食再食的衝動!!