2017-08-13
老公上網見到朋友食九層塔,又話好想食。其實一直都有聽過九重鮮呢間食店,咁而家去黃埔可以搭地鐵方便咗,一了他的心事。職員友善的帶我們進入店內,地方寬敞又光猛,而且很有古代韓國風情。職員拿著餐牌,仔細的為我們介紹店內有咩好食,仲同我們推介了首爾塔。老公都覺得呢個好吸引,就點了這個二人份量的餐,另外還點了兩罐飲品。職員先把粥底的材料放好,再疊上 5 層高塔。我們一邊吃著前菜,一邊等大約 15 - 20 分鐘,直至加熱到 95 度就有得食。開飯啦~ 我們按職員的建議,先把最頂兩層的海鮮唔點醬油食,確實食得到海鮮的清甜。然後我們陸續將第 3 層至第 5 層的海鮮,配合不同的醬汁來食,肉質不但鮮甜彈牙,而最特別的是海鹽混合麻油的醬料,令海鮮多一份淡淡的鹹香。另外,蟹蓋真的不能錯過,就咁清蒸食真係好惹味,當時有猶豫好唔好留到最後連粥食,但因為太鮮甜而忍唔到口。最後食到個粥底,湯底真係唔嘢少,係用人蔘雞製成,而且個飯蒸咗一段時間,食起上來已經好綿,加上湯底補中益氣,所以食完已經好飽好飽,補到紅都面埋~
職員先把粥底的材料放好,再疊上 5 層高塔。