2018-03-13
享用完今餐嘅台式火鍋之後 深深愛上咗呢一個美人鍋湯底 我本身係一個湯怪 未正式開始打邊爐 我已經飲咗四五碗湯裝修非常奢華 帶點古色古香嘅風味 客人可以再獨立嘅包廂內用餐 有自己嘅私人空間自助醬料區 人頭醬料費20元六款火鍋湯底 貪靚嘅我揀咗 含豐富膠原蛋白嘅美人鍋湯底 美人鍋湯底有原隻烏雞 杞子 南棗 金華火腿… 仲有我最鍾意嘅桃膠職員建議我哋飲咗啖湯先 個湯底真係好飲到不得了 清而不油膩 非常鮮甜 確實真材實料先來個餐前小食 台式滷味拼盤有牛肚 牛展及 牛腸款款都鹵得入面 牛展有根有肉 有咬口牛肚好淋 唔鞋口牛腸口感彈牙 油脂香味豐富手打墨魚丸 蝦丸及梅菜豬肉丸(各半份)墨魚丸及蝦丸 味道鮮甜 墨魚丸 非常彈牙 膠質豐富蝦丸仲食到粒粒蝦仁 蝦肉彈牙爽口 梅菜豬肉丸 有啲似我哋講識嘅梅菜蒸肉餅 兩者味道非常夾鮮野菌 有四種不同菌類 款款新鮮冇噏味寬粉條 一放進湯底 粉條變成半透明狀態 口感 煙韌彈牙 滑捋捋 完全可以吸收湯底嘅精華 好入味 又夠大碟餐廳做緊個優惠 只要用facebook讚好 並且打卡簽到 養心殿台式養生鍋 荃灣分店 每人即可享有一杯無酒精飲品真係好喇 咁簡單嘅一個小動
自助醬料區 人頭醬料費20元
六款火鍋湯底 貪靚嘅我揀咗 含豐富膠原蛋白嘅美人鍋湯底
有牛肚 牛展及 牛腸
款款都鹵得入面 牛展有根有肉 有咬口
牛肚好淋 唔鞋口
牛腸口感彈牙 油脂香味豐富
手打墨魚丸 蝦丸及梅菜豬肉丸(各半份)
墨魚丸及蝦丸 味道鮮甜 墨魚丸 非常彈牙 膠質豐富
蝦丸仲食到粒粒蝦仁 蝦肉彈牙爽口
梅菜豬肉丸 有啲似我哋講識嘅梅菜蒸肉餅 兩者味道非常夾
鮮野菌 有四種不同菌類 款款新鮮冇噏味
真係好喇 咁簡單嘅一個小動作就可以有免費飲品
食完埋單嘅時候 餐廳仲貼心送咗兩杯沙冰 分別係檸檬味及百香果味 簡直透心涼呀