曾經有隻咸豬手喺我面前我無好好珍惜,到俾人食晒先至後悔莫及🥲,如果許願俾多次機會我再食一次,我希望同個廚師講:要大大隻,如果非要選擇一種煮法,我希望…用炸嘅‼️ 喺林村許完個願後,嚟到個充滿古典美的🧡荷華庭園景餐廳🧡@lotuscourtyard ,步進餐廳大門,一連幾個復古涼亭為意念的戶外位好吸睛,淅瀝的流水聲和花草令成間餐廳充滿濃濃的大自然氣息~室內座位則以古色古香桌椅配搭復古餐具,柔和的燈光下讓人有種穿越古典大宅府邸的感覺。 是日叫咗1個湯,3個主菜+甜品🍮 🧡酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 $98酥皮整得好靚又夠大個,飲落龍蝦味算幾濃,唔會太creamy,配埋蒜蓉包一齊食唔錯。 🧡脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁 $298 *超推薦*外層做到又脆又煙韌 , 脆皮真係卜卜脆‼️咬落係有聲架‼️豬手肉質彈牙、咬落去咇晒d肉汁出黎點埋個特製蜜糖芥末籽汁,外脆內軟嘅口感加上甜味,好好味好滿意嘅主菜👍🏻 🧡芝士焗大蝦配香草蕃茄醬意粉 $228 *超推薦*龍蝦大少適中,芝士味唔會完全蓋過龍蝦肉味,配合得唔錯,配上香草同開胃蕃茄醬意粉韌度剛好,抵讚‼️ 🧡鵝肝醬焗豬扒飯 $168佢塊豬扒真係非常之咁大塊,而且超厚切
曾經有隻咸豬手喺我面前我無好好珍惜,
到俾人食晒先至後悔莫及🥲,
如果許願俾多次機會我再食一次,

室內座位則以古色古香桌椅配搭復古餐具,
柔和的燈光下讓人有種穿越古典大宅府邸的感覺。

是日叫咗1個湯,3個主菜+甜品🍮

🧡酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 $98

🧡脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁 $298 *超推薦*
外層做到又脆又煙韌 , 脆皮真係卜卜脆‼️
咬落係有聲架‼️
豬手肉質彈牙、咬落去咇晒d肉汁出黎
點埋個特製蜜糖芥末籽汁,
外脆內軟嘅口感加上甜味,好好味好滿意嘅主菜👍🏻

🧡芝士焗大蝦配香草蕃茄醬意粉 $228 *超推薦*
龍蝦大少適中,芝士味唔會完全蓋過龍蝦肉味,
配合得唔錯,配上香草同開胃蕃茄醬
意粉韌度剛好,抵讚‼️

🧡鵝肝醬焗豬扒飯 $168
佢塊豬扒真係非常之咁大塊,而且超厚切,
配鵝肝醬食落夠香口,飯底有加蛋個人好加分🥚

🧡焗火焰火山(細) $128
揀咗細size,點知原來都係成個西瓜咁大😂,
職員會即場表演幫你火燒加朱古力醬😋
個芯係雪糕+雜果蛋糕、外層蛋白+朱古力醬,
食落好有層次、唔會死甜,今餐嘅完美收尾👍🏻

#petfriendly 最岩晴天帶埋寵物黎打卡~
食物高質環境又靚
最推薦book日頭的戶外位
打卡一流‼️

*設加一服務費

📍Lotus Courtyard Restaurant
📍大埔林村放馬莆43號地舖
☎️: 26531313 / 95377865 (WhatsApp)

#大埔美食 #大埔林村 #打卡 #文青 #美食摄影
#yummyfood #hkfood #hkblogger #hkfoodblogger #hkfoodie #hkinfluencer #hklifestyleblogger #hkkol #hkmicroinfluencer #今晚食乜好 #生日食乜好 #狗狗好去處 #狗狗友善餐廳 #petfriendly
#香港美食 #晚餐時間 #朋友聚會好地方 #大埔林村許願樹 #相機食先 #地點超方便
#hkfoodpic #hkfoodstagram #foodofinstagram #hkphotography