同好耐冇見的朋友們食飯,其中一個朋友介紹依間新開的泰國餐館,似乎因為係平日加上開張不久的關係,客人唔算多,新裝修加上唔多人,環境同服務都唔錯。叫左一個二人餐再加幾樣食物冬蔭公湯: 味道好有泰式風味,足料,有好多蝦,唔錯。泰式炸皮蛋: 係蝦膠包住皮蛋去炸,蝦膠有蝦味,唔似其他鋪頭咁溝左好多粉落蝦膠到冇曬蝦味。馬拉盞炒芥蘭: 馬拉盞香口,夠鑊氣,不過有D細碟,一班人一人兩條就食曬。泰式炒金邊粉: 睇個樣紅紅地以為會辣的,其實酸酸甜甜,做法好似有別於其他泰菜館,味道幾好,而我認為可以炒得再乾身D,依到要讚一讚D侍應,佢地有提我地可以加D泰式辣椒粉或者沙糖撈黎食,撈沙糖呢個食法真係幾特別,而沙糖溶左少少好似包住D金邊粉咁,好好味。軟殼蟹柚子沙律: 手快有手慢冇, 我手慢食唔到軟殼蟹,朋友話香口而且完全冇油膩的感覺,柚子沙律我就超讚,柚肉好甜,混合辣辣地的配料,大大刺激食慾呀!!青芒魚鬆沙律: 無啦拉叫兩個沙律,係因為依個落左order後先見到牆上貼住D雜誌介紹,講到好好味咁,就豪佢一豪啦(雜誌仲有提到依到個主廚好勁咁,泰皇皇室都搵佢開餐咁) 魚鬆炸完,基本上唔係食魚味,而係食口感,依到就炸得幾
叫左一個二人餐再加幾樣食物
冬蔭公湯: 味道好有泰式風味,足料,有好多蝦,唔錯。
青芒魚鬆沙律: 無啦拉叫兩個沙律,係因為依個落左order後先見到牆上貼住D雜誌介紹,講到好好味咁,就豪佢一豪啦(雜誌仲有提到依到個主廚好勁咁,泰皇皇室都搵佢開餐咁) 魚鬆炸完,基本上唔係食魚味,而係食口感,依到就炸得幾脆,加上D青芒沙律味道清新爽甜,幾特別幾好味,但其實幾大碟而且唔平,成百三四蚊,所以一大班人叫就比較適合。
生蝦刺身: 到泰國餐館必叫之選, 生蝦新鮮彈牙,個汁尤其讚,好泰國feel。
泰式椰汁西米糕: 朋友話佢上次黎食跟餐甜品係千層糕,店內貼的雜誌都有介紹,話個千層糕係用椰青水做,今次變左做椰汁西米糕,大家覺得好好味,唔太甜而且椰汁味好濃好香,西米又唔太淋唔太硬,好正!
因為得兩杯野飲唔夠分,我本來想叫椰青飲但冇貨,所以飲水就算,而且侍應都幾密添水,服務幾好。
其實整體味道都好唔錯,不過上菜的次序好奇怪,個柚子沙律上菜仲遲左碟菜同炒金邊粉,其實客人唔算多,上菜次序可以做好D,不過味道始於最重要,所以今次都食得好滿足。