2018-11-03 953 瀏覽
腦海忽然想食泰國菜,又唔想太迫🤨,於是約埋幾個朋友👫👫👫揸車入大尾篤揾食。通常大部份人都會去忠X,但男朋友就揀左去泰太廚房。😋去到第一眼裝修格局幾地道,環境幾好!我地一行六個人,order左生蝦🍤,咖哩蟹肉焗麵包🥧,泰式燒雞🍗,冬陰公🍲,蒜蓉炒椰菜苗🥦,皮蛋,啤酒🍻。生蝦🍤: 有八隻,賣相幾特別幾有心思,d蝦放曬響架車仔🚘上面。生蝦幾大隻幾鮮,味道唔錯。咖喱蟹肉焗麵包🦀: 咖喱幾好,唔太辣。麵包岩岩好,唔太淋,面夠脆。但我地幾個都無乜食到蟹肉。燒雞🐥: 因為即燒既關係,熱辣辣,又好香!同埋因爲之前已經醃好,所以唔洗點醬已經夠曬味。冬陰公: 味道岩岩好,唔會太酸又唔會太辣。蝦比想像中多,新鮮又多肉。個人意見,如果加個蠟燭仔喺下面加溫保溫會仲好,好快凍曬!蒜蓉炒椰菜苖🥦: 味道個人覺得鹹左少少,但椰菜苖夠爽口,蒜蓉都炒得好香。炸皮蛋: 唔會炸得好燶,香口得黎皮蛋既口感又唔錯。啤酒🍺: 因為我病左,男友揸車,所以無得飲。唯一美中不足係,可能因為平日無乜人,所以落完單d餸好快就到。我地第一樣都未準備食第二樣又煮好上枱,搞到食得好急,加上我地坐露天位,所以d野食好快凍🌬🌪。但整體黎講係唔差的!😋

泰式生蝦

咖哩蟹肉麵包

泰式燒雞(半隻)

冬蔭功湯

馬拉盞炒椰菜苗

炸皮蛋: 唔會炸得好燶,香口得黎皮蛋既口感又唔錯。

啤酒🍺: 因為我病左,男友揸車,所以無得飲。

唯一美中不足係,可能因為平日無乜人,所以落完單d餸好快就到。我地第一樣都未準備食第二樣又煮好上枱,搞到食得好急,加上我地坐露天位,所以d野食好快凍🌬🌪。但整體黎講係唔差的!😋😝
泰式生蝦
咖哩蟹肉麵包
泰式燒雞(半隻)
  • 泰式燒雞
  • 泰式生蝦刺身