2017-12-02 1770 瀏覽
入黎大埔探朋友,試左一家全打生煎包的小店。個名好熟,原來之前喺深水埗已經食過,由一家分店開到依家大埔都有,質素應該有番咁上下保證。黎到生煎王,點都要試下出名的生煎包,有兩件和四件選擇,一客四件唔使爭。生煎包即叫即煎!個皮煎得好香,芝麻香口,而整體來講皮香肉多汁。一咬開可以飲到湯汁,味鮮有驚喜!而且舊肉大小中等,加上少少豆瓣醬好惹味!果然係鎮店之寶,無介紹錯!蟹粉小籠湯包試左個比較特別嘅小籠包。一客兩件,點左兩客。入邊有好香嘅蟹粉味,一咬開湯汁一湧而上!真心好食!而且欣賞個皮做得好薄,有出面某台灣品牌的質素。上海菜肉雲吞個湯係好似加入左咸肉入去煲,所以大家都話正,飲左幾碗!而菜肉雲呑清清地,加埋個湯好暖胃!不過相比起生煎飽就無乜特別麻醬三絲拌麵驚唔夠飽叫多一個涼麵。三絲有火腿 青瓜 雞絲,加埋大量麻醬濕濕地好好開胃。涼拌麵好爽口,而且夠哂凍,味道一流。而且份量都好夠多,三個人食剛剛好!上海生煎王確係不錯!如果想經濟點食餐好,都係一個好選擇!除左生煎飽,仲有不少菜飯湯麵選擇,不過計我話最緊要係兩位朋友都讚好!同朋友傾下計,咁又過左一個休閒的週末!大埔人切勿錯過!

果然係鎮店之寶,無介紹錯!

蟹粉小籠湯包
真心好食!而且欣賞個皮做得好薄,有出面某台灣品牌的質素。

上海菜肉雲吞

麻醬三絲拌麵

同朋友傾下計,咁又過左一個休閒的週末!大埔人切勿錯過!
  • 招牌生煎飽