2021-01-26 946 瀏覽
🐔 花雕醉雞(例牌)- $36🐖 招牌豬雜 - $26如果你係大埔友 嘅話,相信你一定聽過暢和麵家 嘅鼎鼎大名,因為每一次經過見到人龍都知道自己冇可能食到😭但今次本身都冇諗住食佢,竟然比我發現入面有位,明明出面坐滿哂,姐係命中注定要我去食啦😝講返啲嘢食先,我叫咗嚟呢度幾乎個個都會叫一碟嘅花雕醉雞同埋豬雜,果然兩樣都名不虛傳🥰🍗 醉雞例牌都好大碟,比咗半碟雞脾,兩舊雞胸同雞背脊,雞肉啱啱好熟,食落同聞落都好有花雕味,雞胸一啲都唔會乾柴,雖然佢最厚肉,但同時都係所有部位之中最入味嘅地方!其他部位就更加唔洗講,超級嫩滑,36蚊好抵食!🐷 豬雜又係勁大碗,浸住大地魚湯底上,一碗有齊哂豬膶、豬心、豬大腸、豬肺、豬肚同埋粉腸六個部位,有啲仲要比兩三舊你,一次過滿足哂你N個願望!呢碗絕對可以稱得上係「招牌」,因為你絕對可以食得出佢嘅用心,針對唔同部位去唔同方式烹調,例如豬大腸用滷水,豬肚係好重胡椒味,亦唔會煮過頭,例如粉腸同豬心都保留原有嘅口感,豬肺仲可以食到軟骨,豬膶仍然保留佢嘅甘香,大地魚湯底嘅清甜亦唔會搶鋒頭,鍾意食內臟嘅朋友必叫!埋單62蚊,超級滿足!要大大力懲罰💛
🐔 花雕醉雞(例牌)- $36
🐖 招牌豬雜 - $26